6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

EMITT'in maskotu Van kedisi

VAN KEDİSİ KENTİ DÜNYAYA TANITIYOR

Van Kedisi'nin Türkiye'de yapılacak olan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın ardından Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nın da (EMITT) maskotu olması, kentin dünyaya açılan şansı oldu.

Vanlı turizmcilerin tanıtım atağı İzmir, Ankara ve İstanbul'da da devam etti. Van Valiliği'nin öncülüğünde İstanbul-Beylikdüzü TUYAP'ta açılan EMITT fuarına Van Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO), Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gevaş Kaymakamlığı ve turizm sektöründe iş yapan firma temsilcileri katılıyor. Vanlı turizmciler bir yandan 100 metrekare alanda kendilerine ayrılan stantta tanıtım yaparken, Vali Yardımcısı Halil Berk'in başkanlığında bir heyet ise yerli ve yabancı stantları dolaştı.

Vali Yardımcısı Berk, beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Zeki Taştan, Van Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hüsamettin Öztürk, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Öğretim Görevlisi Cezmi Müküs, İngiliz Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Barlık, VATSO Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kantarcıoğlu, Ayanis Turizm Seyahat Acentesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir ile ziyaret ettiği yabancı ülke ve turizm şirketlerinin stant yetkililerine Van ile ilgili tanıtım CD'leri ve broşürlerini verdi. Doğu ve Güneydoğu illeri içinde en güvenli kentin Van olduğuna işaret eden Berk, yerli ve yabancı turistlerin Van'a gelmesi için de turizm şirketlerine büyük görev düştüğünü belirtti. Yerli turizm şirketlerinin Van'a turlar düzenlemesini isteyen Berk, “Van'da birçok medeniyetin izlerini bulmak mümkün. Bunların başında tarihi Akdamar Kilisesi, Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Mimar Sinan'ın doğuda tek eseri olan Hüsrevpaşa Camii ve Külliyesi, Muradiye Şelalesi ile nisan-temmuz aylarında Erciş ilçesinde yaşanan inci kefali balığı göçü gibi tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri olan bir ilimiz. Ayrıca su sporları ve kayağın yapıldığı tesislerde mevcuttur. Yerli ve yabancı turistleri Van'da ağırlamak için tüm imkanlar hazır” diye konuştu.

Vali Yardımcısı Berk, beraberindeki heyetle birlikte ziyaret ettiği Japonya, Mısır ve Ermenistan stantlarında da aynı duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Vanlı turizmcilerin kendilerini ziyaret etmelerinden duydukları memnuniyeti dile getiren Mısır, Janponya ve Ermenistan turizm temsilcileri de EMITT'e ilk kez bir il valiliğinin sponsor olmasının sırrını ve Van Kedisi'nin maskot olmasını değerlendirdiler.

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu Güvenlik Müdürü Jun Ono, “Bu yıl Türkiye'de Japonya yılı ilan edildi. Onunla ilgili olarak bizde EMITT Fuarı'ndayız. 1 yıldır Türkiye'deyim. Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda görev yapıyorum. Ancak ben Türkiye'ye gelmeden önce Van Kedisi ve Van Gölü'nü biliyordum. Japonlar kedileri çok severler. Daha önce bildiğim Van Kedisi'nin de hem Basketbol Dünya Şampiyonası'nda ve EMITT'e maskot olması mükemmel bir düşünce. Ayrıca Japonya yılının maskotu da bir kedi. Japonların büyük bir kısmı Van Kedisi'ni de yakından bilir. Eğer Van Valiliği Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği ile irtibata geçerse 2010 yılında Japon kültürünü yansıtan gösterilerinden bir tanesi de Van'da olabilir. Van'ı görmeyi çok istiyorum. İlk fırsatta Van'a gelip Van Kedisi'nin canlısı sevmek istiyorum” dedi.

Vali Yardımcısı Halil Berk ve beraberindeki heyetin ziyaret ettiği ve bu yıl EMITT'in misafir ülkesi olan Mısır'ın Turizm Konsolosu Nehad Gamal Edın de, “1,5 yıldır Mısır'ın İstanbul Konsolosloğu'nda görev yapıyorum. Van'ı Türkiye'nin doğusunda bir il olarak tanıyorum. Ancak Van'a gitme imkanım olmadı. Özellikle gitmek istiyorum. Çünkü değişik göz renklerine sahip kedinin orada yaşadığını öğrendim. Bende kedileri çok seviyorum ve 5 yaşından itibaren de Mısır'daki evimde saklıyorum. Kediyi sevmek ve Van'ı görmek için bu yıl ilinize gelmek istiyorum. Vali Yardımcısı ve beraberindeki heyetin de standımızı ziyaret etmesinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Vanlı turizmcilerin Mısır standını ziyareti sırasında bu ülkenin halk dansları tarafından mini bir gösteri de sunuldu. Ayrıca stantta bulunan Mısırlı bir hat sanatçısı da Vali Yardımcısı Halil Berk'e ismini yazdırdığı bir tablo hediye etti.

VAN KEDİSİ KENTİ DÜNYAYA TANITIYOR
VAN KEDİSİ KENTİ DÜNYAYA TANITIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 16:31:03
Güncelleme :14 Şubat 2010 Pazar 16:42:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?