2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Emniyetten hurdacılara uyarı

Van Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Kadir Kaplan, ziyaret ettiği hurdacıları hırsızlık olaylarına karşı uyararak, ''Hırsızlık malı satın almayın" dedi.

Van'da meydana gelen hırsızlık olaylarına karşı bir dizi tedbir alan Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında hırsızlık olaylarında en çok mağdur olan Türk Telekom yetkilileri ile bir araya gelen Asayiş Şube Müdürü Kadir Kaplan, Hırsızlık Büro Amiri Abdülkadir Kazan ve Van Belediyesi Zabıta Müdürü Cevdet Özbey Sınırlı Sorumlu (S.S.) Hurdacılar Geridönüşümcüler Kooperatifi Başkanı Ömer Doğan'ı ziyaret ederek hırsızlık olaylarına karşı alınacak olan tedbirler hakkında bir süre görüştü.

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği ziyarette esnafa yönelik bir konuşma yapan Asayiş Şube Müdürü Kadir Kaplan, emniyet olarak hurdacı esnafından çalıntı mal satın almamalarını istediklerini söyledi. Kaplan, "Eğer burada kablo hırsızlıkları çoksa bana göre sebebi de sizsiniz. Adam çalacak, eritecek ve size satacak. Bana satacak hali yok. Eğer siz de satın almazsanız adam müşteri bulamayacak ve ben Van'da kablo satamıyorum diyerek bu işi yapmayacak. Hırsızlık suçu biliyorsunuz tarihin en eski suçlarından biridir. Ne kadar tedbir alırsanız alın hırsızlık olayları olacaktır. Ama sizin burada esnaf olarak yapmanız gereken dikkatli ve duyarlı olmanızdır. Size hurda olarak getirilen malzemeleri iyi kontrol etmelisiniz. Siz hurdacısınız, neyin nereden ve nasıl geldiğini çok iyi bilirsiniz. Eğer size hurdayı getiren şahıs bunları Telekom'dan ihale ile aldığını söylüyorsa görevlilerle irtibata geçerek konuyu teyit ettirin. Yoksa kesinlikle almayın. Siz bu gibi malları almazsanız, onlar da hırsızlık mallarını satamayacağını anlayıp artık çocukları bu yöne doğru yönlendiremeyecekler. Adamlar özellikle çocuklara bu işi yaptırıyorlar. Çocuklardan ucuz bir şekilde alarak üzerine kar paylarını koyup size satıyorlar. Biz bunun önlenmesini istiyoruz. Belediye bir rögar kapağına 300 YTL masraf yapıyor. Ama onu çocuklar gece alıyor 10 YTL'ye aracıya veriyor, aracı da size 15 YTL'ye satıyor" dedi.

Van'ın asayiş konusunda Türkiye'de 10'nuncu sırada olduğunu ifade eden Kaplan, bu sıralamayı ilklere çekmeyi hedeflediklerini söyledi. Kaplan, "Türkiye'nin en huzurlu 10'ncu kentiyiz. Biz bunu birinci sıraya getirmek istiyoruz. Niye olmasın? Niye Van denince ilk akla terör gelsin? Van denince akla huzur şehri gelsin. Van huzurlu bir kent olsun ki buraya yatırımlar çoğalsın. Eğer siz müşterinize hakim olursanız, çalıntı mal almazsanız, buna dikkat ederseniz biz korsanların gereğini yapacağız. Hepimiz dikkatli olursak sıkıntıları çözeceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmalar esnasında zaman zaman tansiyon yükselirken, Türk Telekom görevlisinin hurdacılara, "Siz TELEKOM ve TEDAŞ'a gittiğinizde size nasıl bakıyorlar?" demesi S.S. Hurdacılar Geridönüşümcüler Kooperatifi Başkanı Ömer Doğan'ı kızdırdı. Doğan, "Siz ille de bir yerde günah keçisi ararsanız mutlaka bulursunuz. Bu malların çalınması hususunda sadece tek günah keçisi hurdacılar değildir. Bu konudaki eksiklik emniyet güçleri, belediye, Telekom görevlileri ve hurdacılardan kaynaklanıyor. Biz hurdacılar olarak suçluyu yakalamaktan ziyade suçu işlemeden, suçun işlenme nedenlerinin ortadan kaldırılmasını düşünüyoruz. Türk Telekom'un 2008 yılı kaybı 6 milyon YTL'dir. Bunun önüne geçilmesi için her türlü yazışmaları yaptım. Eğer siz bir yerde durup bizi ciddiye almazsanız, sadece sokaktaki hurdacı gözüyle bakarsanız, biz bu suçun hiçbir şekilde önüne geçemeyiz. Suçlu çalmaya ve suç işlemeye devam edecek. Ben TEDAŞ'a gidip elektrik istediğim zaman bana, 'Size elektrik veremem' diyorlar. Nedenini soruyorum, 'Siz bizim elektrik tellerimizi çalıyorsunuz' diyorlar. Türk Telekom'a gittiğimde aynısını siz söylediniz. 'Siz bizim iletken kablolarımızı çalıyorsunuz' diyorsunuz" iddialarında bulundu.

Ziyarete gelen heyet, hırsızlıkları önlemek amacıyla yapılan görüşmelerden sonra ayrıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2008 Perşembe 17:21:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?