5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

En başarılı römork seçildi

Van Oto Sanayi Sitesi'nde imal edilen ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde çok sayıdaki benzer taşıtla birlikte test edilerek en başarılı üretim olduğu belirlenen ve 'Uygundur' belgesi alan römorklar görücüye çıktı.


Van Demirciler Tornacılar Tamirciler ve Esnaf Sanatkarlar Odası'na kayıtlı olan ve Oto Sanayi Sitesi'nde yıllardır tarım aletleri üreten Halit ve Salman Gölci kardeşler yeni bir başarıya imza attılar. Üretilen römork, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile zirai kredi veren kuruluşlarca istenen 'uygunluk' belgesi üzerine Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden titreşim simülatörü deney testinden başarıyla geçti.
Römorklar hakkında İHA muhabirine açıklama yapan Demirciler Tornacılar Tamirciler ve Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı İdris Karael, bu başarının Van'ın sanayileşmesi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Üyeleri olan Halil Gölci'nın üretmiş olduğu römorkların, son günlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın zirai kredilendirme kapsamı içerisinde çiftçilere hibe yolu ile satılması imkanından yararlanmak üzere kendilerini başvurduğunu anlatan Karael "Biz de kendisi ile birlikte KOSGEB İl Müdürlüğü başta olmak üzere Tarım İl Müdürlüğü aracılığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na müracaat ettik. Bu kuruluşlardan aldığımız bilgi doğrultusunda bu römorkları zirai kredilendirme kapsamı içerisinde satabilmesi için uygunluk belgesi alınması gerektiği ifade edildi. Görüşmeler sonucu üretilen römork bize en yakın olan Tokat'taki Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde 3 gün boyunca 15 kilometrelik titreşim simülatörü test cihazından geçti. Orada bir çok ilden gelen römorklar içinde en başarılısı bizim aracımız seçildiği için üniversite rektöre bizzat arkadaşımıza teşekkürlerini iletti. Sanıyorum bu uygunluk belgesinin ardından bölgede üretimi en çok olacak araç gereçlerden birisi de römorklar olacak" dedi.


Karael, bu girişimlerinin tarımsal ve zirai aletlerin kent sanayisine kazandırılması bakımından önemli bir hizmet olduğunu, uygunluk belgesi almayı hak kazanan Halit Gölci'yi kutlayıp tebrik ettiğini belirten İdris Karael, açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Öncelikle böyle bir test merkezinin ilimizdeki 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde de kurulması gerekiyor. Ürettiğimiz römorkların Van ve komşu illerde satışa sunulması tarım makinesi sanayisine önemli bir avantaj sağladıklarını söyledi. Ayrıca hasat, harman, toprak işleme gibi zirai tarım aletlerinden birçoğunun üretim ve imalatında Van Sanayi Sitesi bölgemizde çok iyi bir yerde bulunmaktadır. Bu olumlu gelişmeler ilimiz ekonomisine olumlu katkılar sunduğu bir gerçektir. Odamız üyelerinin üretmiş olduğu tarımsal ve diğer birçok makinelerin uygunluk testlerine önem vermekteyiz. Ayrıca bu konuda imalatçı esnaf ve sanatkârımızın önündeki tüm engellerin kalkası için canla başla çalışıyoruz. Her zaman esnaf ve sanatkarın hizmetinde olduğumuzun bilinmesini isterim."


Yaptığı römorklar hakkında İHA muhabirine bilgi veren Yusufoğlu Makine Sanayi Firması sahibi Halit Gölci ise, Ziraat Bankası'na sattıkları 2 adet römorkun ardından yetkililer kendilerine bunun çiftçi kredilenme belgesini alınması gerektiğini söylediklerini ifade etti. Gölci, "Biz de oda başkanız ile birlikte girişimlerde bulunarak Türkiye'den bir çok ilinden gelen römorklarla birlikte yarıştık ve uygunluk belgesi alarak birinci olduk. 4 ton yük kapasiteli olan römorkumuz yana ve arkaya olmak üzere yükünü devriliyor. Bu da çiftçinin işini daha da kolaylaştırıyor. Şimdilik 3 kişi ile birlikte yılda 50 römork üretmeyi planlıyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 17:57:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?