5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Engelli çocuk sayısında artış

Van'da engelli doğum oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirtildi.

Konu hakkında bilgiler veren Baby-65 Ultrason İleri Görüntüleme Merkezi doktorlarından Uzman Dr. Arzu Turan, ülkedeki konjenital anomali (engelli) doğum oranının yüzde 12 olduğunu belirterek, bunun da yaklaşık 9 milyon kişiye denk geldiğini söyledi.

Van'daki konjenital anomali doğum oranının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu ifade eden Turan, bu durumu da akraba evliliği ile erken evlilik ve bununla birlikte düzensiz ve sağlıksız beslenme, doğum süresince takip edilmeyen gebelikler olmasına bağladı. Turan "Van'da 2008 yılında bin 150 engelli eğitime başlamıştır. Bu sayıyı orana çevirdiğimiz de ortaya yüzde 17.6 gibi bir rakam çıkıyor. Eğitimlere başlayanların dışında kırsal alanda tespit edilmeyen engellilerimiz de bulunuyor. Bunları da bu orana dahil edince rakam doğal olarak daha da büyüyor" dedi.

Konjenital anomali doğum rakamının yüksek olmasına neden olan konuların oranları hakkında da bilgiler veren Uzman Dr. Arzu Turan, kentte bayanların yüzde 74'ünün 20 yaşından önce evlendiğini belirtti.

Bayanlarda 10 -15 yaş arası evlilik oranının da yüzde 20 olduğunu söyleyen Turan "Konjenital anomali doğum oranının artmasına sebep olan en büyük etkenlerin başında gelen akraba evliliği oranı ise yüzde 34 civarındadır. Yine yapılan araştırmalarda bayanların yüzde 87.5'inin hastalanmadan doktora gitmediği görülüyor" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 17:22:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?