5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Engellilere merdiven engeli

Van'da kutlanan 'Engelliler Haftası' nedeniyle valilik ve belediyeyi ziyaret eden engelli grup içindeki Afgan uyruklu sığınmacı Ziba Haydari, rampa olmamasından dolayı merdivenleri zorlukla tırmanarak çıkarken, boş kalan tekerlekli sandalyesi ise arkadaşları tarafından çıkarıldı.


Sabah saatlerinde kutlanan 'Engelliler Haftası' dolayısıyla bir araya gelen Van İşitme Engelliler ve Aileleri, Zihinsel Engelliler Yeşeren Umutlar, Altınokta Körler ve Bedensel Engelliler Derneği temsilcileri ve üyeleri, Van Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıp saygı duruşunda bulundu. Etkinlik çerçevesinde ilk önce Van Valiliği'ni ziyaret giden engelliler, burada merdiven engeli ile karşılaştı. Van Valiliği'nde engelli rampasının olmamasından dolayı koltuk değnekleri yardımıylayürüyen engelliler arkadaşlarının destekleri ile güçlükle merdivenleri çıkarken, Ziba Haydari isimli Afgan uyruklu bedensel engelli sığınmacı ise tekerlekli sandalyesinden inerek merdivenlere adeta tırmanarak çıktı. Haydari'nin boş kalan tekerlekli sandalyesi ise arkadaşları tarafından taşınarak merdivenlerden çıkarıldı. Valiliğin birinci katında bulunan Vali Ali Paşa Salonu'na alınan engelleri İl Emniyet Müdür Yardımcısı Derviş Kara ile birlikte ziyaret eden Vali Vekili Ömer Özcan, engellilerin sorun ve
sıkıntılarını dinledi. Engellileri toplumun içinde görmek isteğini belirten Vali Vekili Özcan, bir sıkıntılarının olup olmadığını sordu.


Bunun üzerine söz hakkı alan Bedensel Engelliler Derneği Yönetim Kurul Başkanı Abidin Kasapoğlu, törene davet ettikleri birçok engellinin halk otobüsleri ile minibüslere alınmadığı için gelemediğini belirtti. Engellilerin en büyük sıkıntısının önlerine sürülen engeller olduğunu belirten Kasapoğlu, "Sayın Valim, Van'da birkaçının dışında hiçbir binada engelli rampası yoktur. Biraz önce buraya gelirken de rampanın olmaması yüzünden arkadaşlarımızı güçlükle çıkardık" dedi.
Kasapoğlu'nun sözleri üzerine Vali Vekili Özcan, kendisinin her gün merdivenlerden çıktığı halde engelli rampasının olmadığını fark etmediğini ve bunu da kendisinin görme engelli olduğunun ifadesi olarak değerlendirdi. Vali Vekili Özcan, en kısa zamanda bu sorunu ortadan kardıracağına dair söz verdi.
Aynı zorluklarla Van Valiliği'nin merdivenlerinden inerek ayrılan engelliler, Belediye Başkanı Bekir Kaya'yı ziyaret etmek için belediye hizmet binasına gitti. Grup, asansörü bulunmayan belediye hizmet binasının girişindeki yaklaşık 25 basamaklı merdiveni aynı zorlukla çıkmayı başardı. Kaya'nın ikinci katta bulunan makamına giden engelliler, bir süre görüştükten sonra belediyeden ayrıldı.

İha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 15:50:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?