5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Erciş'e il sözü vermedi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdogan 23 Ekim’de 7.2 büyüklüğündeki depremin yıktığı Van’ın Erciş ilçesinde oluşturulan çadır kentleri gezip halkın sorunlarını dinledi.

Başbakan Erdoğan Erçiş’in Van Yolu Caddesi üzerindeki Kaymakamlık binası önünde yaptığı konuşmada, "Palavracı başbakanlardan değilim. Geçmişte Hakkari’yi il yaptılar. Hakkari şu an Erçiş’ten daha mı iyi?" dedi.

Bugün saat 11.30’da uçakla Van’a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle Erciş ilçesine geçti. Helikopterin iniş yaptığı İlçe Jandarma Komutanlığı’nın yanındaki 191 çadırda yaşayan 1088 depremzedenin bulunduğu Yenişehir çadırkenti ziyaret etti. Depremzedelerin sevgi gösterisi ile karşılanan Başbakan Erdoğan’ın çadırkente girişte depremzedeler ile görüşüp sorunlarını dinledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bazı bakanlarla birlikte Güler- Veysel Turalı çiftinin yaşadığı 62 nolu çadıra girdi. Aile ile bir süre yerde oturarak sohbet eden Erdoğan’ın genç çiftin tek çocukları olan 4 yaşındaki Mesut’u kucağına alarak sevmeye başladı. Çadırdan çıkan Başbakan Erdoğan’ın yakın ilgi gösterdiği Mesut’a bayram harçlığı olarak 100 lira verdi. Başbakan Erdoğan’ın aldığı parayı gösteren Mesut Turalı, parayı ’Erdoğan’ın amcası’nın verdiğini söyledi.

Erdoğan daha sonra başka bir çadıra girip buradaki aile ile görüştü. Depremzedelerin büyük ilgi gösterdiği Erdoğan’ın elini öpmek isteyenler koruma engeline takıldı.

BAŞBAKAN’DAN ERCİŞ ÇIKARMASI

Çadırkentten ayrılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vanyolu Cadesi üzerindeki Kaymakamlık binası önündeki Başbakanlık otobüsünde halka hitap etti. Başbakan’ın gezisine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Ulaştırma, Denizlik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Taner Yıldız, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker de eşlik etti. Toplanan yaklaşık 2 bin kişiye hitap eden Başbakan Erdoğan, depremde ölenlere başsağlığı yaralılara ise acil şifa dileklerinde bulundu.

Erdoğan, Van’da çarşamba günü meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde 37 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Millet olarak bina yaparken bir çok hata yapıldığını belirten Başbakan Erdoğan, "Zemin etütleri yapılmadan inşaatlar yapılıyor. Kamu inşaatları da dahil. Buralarda ciddi yanlışlar var. Bir musibet bin nasihattan evladır diyerek dersler çıkarmamız lazım. Kış mevsimindeyiz. Bu kış mevsiminde kardeşlerimizi aç açık bırakmamak için süratle çadırlarımızı konteynırlarımızı yaptık. Şu ana kadar Van merkez köyler dahil, Erciş’te toplam 67 bin çadır dağıtıldı" dedi.

Alanı dolduran vatandaşların il olma taleplerine cevap veren Erdoğan, "Ben size palavra atamam. Palavracı genel başkanlardan değilim, palavracı başbakanlardan değilim. Geçmişte Hakkari’yi il yaptılar. Hakkari şu an Erçiş’ten daha mı iyi? Biz Van Büyükşehir olsun dedik. Van 2014 belediye seçimlerine büyükşehir olarak giriyor. Van büyükşehir olduğu zaman Erciş büyükşehirin ilçesi olacak" diye konuştu.

Çevre ve şehircilik bakanlığın Erciş’teki kalıcı konutları Ağustos sonuna kadar tamamlayacağını anlatan Erdoğan, hasarlı binalara da değer biçerek isteyen vatandaşlara 20 yıl vadeyle konut vereceklerini söyledi. Erciş’te yapılacak yeni binalarda zemin artı 2 veya 3 kat olacağını vurgulayan Erdoğan, yüksek binaların neticesinin iyi olmadığını belirtti. Erdoğan konuşmasında, isteyen depremzedeleri kamu kurumlarına ait misafirhanelerde kış boyunca ağırlayabileceklerini, çocukların da buralardaki okullarda eğitimlerine devam edebileceğini söyledi.

100’ncü Yıl Üniversitesinde çalışan öğretim üyeleri ve devlet memurlarına da seslenen Erdoğan, "Kimse bizden Van’ı terk etme gibi bir şey istemesin" dedi. Erdoğan konuşmasını tamamladıktan sonra yanındaki bakanlarla birlikte Van’a gitti.

BAYRAM OTELİ’NİN ENKAZI BAŞINDA

Erciş’teki incelemelerinin ardından Van’a geçen Başbakan Erdoğan, 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yerle bir olan Bayram Oteli’nin enkazının bulunduğu alana geldi. Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile bölge milletvekillerinin eşlik ettiği Erdoğan, arama kurtarma çalışmalarını inceledi. Buradaki yetkililerden bilgi aldı. Enkaz başına giderek çalışmaları yakından inceleyen Erdoğan, ardından kriz merkezine gitti.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2011 Cumartesi 20:17:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?