3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Ergenekon'a bir müdahil daha

1995 yılında İstanbul'da öldürülen İran uyruklu Asghar Sematgou'nun oğlu Ferşad Sematgou, Van Baro Başkanlığı avukatlarından Zeki Yüksel ve Dinçel Aslan aracılığıyla Ergenekon davasına müdahil olmak için dilekçe verdi. 

Asghar Sematgou'nun halen İran'da yaşayan oğlu Ferşad Sematgou'nun avukatlarından Dinçel Aslan, Dimet İş Merkezi'nde bulunan bürosunda bir basın toplantısı düzenledi. Aslan, Ergenekon davasına müdahil olmak için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere CMK 250. maddesi ile yetkili Van Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na bugün dilekçe verdiklerini belirtti. Aslan, tüccar olan müvekkilinin babası Asghar Sematgou'nun, 1995 yılında geldiği İstanbul'da konakladığı otelinde yanında bulunan bir arkadaşı ile birlikte Ergenekon davasının sanıkları olan Veli Küçük, M. Zekeriya Öztürk ve arkadaşları tarafından kaçırılarak silahla öldürüldüğüne dair ciddi iddiaların bulunduğunu belirtti. 

Sematgou'nun yanında bulunduğu belirtilen yüklü miktardaki paranın akıbetini de bilmediklerini söyleyen Aslan, "Müvekkilimin babası Asghar Sematgou'nun ismi iddianamenin 1099'cu sayfasında açık bir şekilde geçmektedir. Sanıklardan Ümit Oğuztan'ın 2001 yılında alınan ifadesinde ele geçirilen dokümanların bir kısmında da müvekkilimin ismi geçmektedir. Ayrıca Ergenekon davasının sanıklarından Mehmet Zekeriya Öztürk'ün şifreli çantasında yapılan aramada bulunan not defterinde, öldürülen birçok kişinin isminin yer aldığı şemanın da bulunduğu öğrenilmiştir. Bu şemada Milli İstihbarat Teşkilatı'nı (MİT) ele geçirmek için Tolga Atikli'nin MİT'e soktuğu ve eylemleri olarak da müvekkilimin babası Asghar Sematgou'nun öldürülmesi dahil olmak üzere birçok kişinin adlarının yer aldığı görülmektedir. 

Ergenekon iddianamesinin 8'nci dosyasının birinci bölümünde de bu konuya açıkça değinilmiştir" dedi. 

Asghar Sematgou'nun öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Silivri Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen tahkikatın sonuçsuz kaldığını da dile getiren Dinçer Aslan, "Müvekkilimin suçtan zarar görmüş olması nedeniyle davaya müdahil olarak katılmak ve özel hukuka ilişkin haklarının saklı tutulması talebinde bulunmuştur. Müdahil olma talebimizin reddedilmesi durumunda ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 13:58:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?