4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Ermeni katliamı mağdurlarına 90 Hatim

Van Müftülüğü’nde görevli imamlar, Ermeni çetelerinin 90 yıl önce katlettiği 30 bin Müslüman şehidin ruhlarına okudukları 90 Hatmi-i Şerif’i bağışladı.

İl Müftü Vekili Cüneyt Kulaz, Müftülük Kur’an Kursları Müdürü Yunus Tekin, 1. Dünya Harbinde Ermeni Çeteleri Katliamına Uğramış Van, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır Mağdur Dernekleri Federasyonu Başkanı İkram Kali, Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Suat Cihangiroğlu ve bir grup din görevlisi Van Gölü kıyısında bulunan ve yüzlerce Müslüman’ın katledildiği Zeve Şehitliği’ni ziyaret etti.

Burada kısa bir açıklama yapan İl Müftü Vekili Kulaz, ’Kutlu Doğum Haftası’ sebebiyle Ermeniler tarafından katledilen şehitler anısına bağışlanan Hatm-i Şerif’lerin bu yıl da din görevlileri tarafından okunduğunu söyledi. Kulaz, Ermeniler’in Müslümanlar’ı katletmelerinin 90. yıldönümü sebebiyle 90 Hatm-i Şerif okunduğunu belirterek, amaçlarının Ermeni mezalimini unutmamak ve genç nesillere yapılanları aktarmak olduğunu bildirdi.

Federasyon Başkanı İkram Kali de yaptığı konuşmada, 1915 yılında Fransız, Ruslar ve İngilizler’in bu bölgedeki emperyalist emelleri çerçevesinde Taşnak, Hınçak ve Ermeni çeteleri tarafından bir katliam gerçekleştirildiğini hatırlatarak, 30 bin Müslüman’ın bu katliamda hayatını kaybettiğini söyledi. Van’da 100 binin üzerinde de Müslüman’ın Anadolu başta olmak üzere Halep ve Musul’a kadar çeşitli yerlere muhacir olarak gittiğini ve bu sırada birçoğunun geriye dönmediğini kaydeden Kali, yüzlerce insanında yollarda hayatını kaybettiğini bildirdi. Kali şunları söyledi:

"Biz durduğumuz yeri bilirsek, geleceğimizi de ona göre kurgulayabiliriz. Tarihine sırtını dönen milletler zelil, sefil olmuştur. Bugün üzerinde bulunduğumuz bu topraklarda 7 köy halkı maalesef Ermeniler’in katliamlarına uğramış ve şehit olmuşlardır. Ermeni Çeteleri Katliamına Uğramış Derneği Federasyonu olarak bu konuda mazlum milletimizin sesini duyurmak, onların hissiyatına ve acılarına tercüman olmak için varız. Bütün şehitlerimizin buradaki acılarına ve geçmişi tarihi gerçeklerimize rağmen, biz millet olarak dinimizin ve insanlığımızın gereği hiçbir kimseyle dini, dili, ırkı ne olursa olsun kin nefret ve düşmanlık içinde değiliz. Keşke 1915 Rus işgali emperyalist güçlerinin oyunu olmasaydı. Keşke fanatik Ermeni milliyetçi çetelerinin katliamı ve isyanı olmasaydı. Ne Türk’ün, ne Kürt’ün ne de Ermeni’nin anası ağlasaydı. Ölen gençlerin bütün acılarını yüreğimizde hissediyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından din görevlileri tarafından okunan Kur’an-ı Kerim’den sonra 90 Hatm-i Şerif’i bağışlama duasını İl Müftü Vekili Cüneyt Kulaz yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2005 Perşembe 17:09:06
Güncelleme :29 Nisan 2005 Cuma 13:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?