2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Ermeni-Müslüman çatışması romanda

Erciş ilçesinde ikamet eden araştırmacı yazar Eyyüp Altun'ın ilk kitap olan 'Sona' isimli roman piyasaya çıktı.

1912-1918 yılları arasında yaşanan Ermeni-Müslüman çatışmasının Van-Erciş ekseninde yaşanan olayların irdelendiği romanda, ayrıca Türk genci 'Gazi' ile Ermeni kızı 'Sona' arasında yaşanan fırtınalı bir aşk öyküsü de konu ediliyor. 344 sayfadan oluşan roman kitabı hakkında açıklamalarda bulunan Eyüp Altun, romanında Ermeni-Müslüman çatışmasına da genel bir bakış getirdiğini belirtti. Altun, kitabı okuyanların, o dönemde yaşanan dokunaklı bir aşk öyküsüne, yöre insanının kaçmak ile ölüm arasındaki çaresizliğine, çöküş aşamasındaki Osmanlının politik aymazlığına ve uygulamadaki hatalarına, en önemlisi Taşnak Partisi'nin aldığı yanlış politik kararlarla Ermeni halkını nasıl bir felakete savurduğuna tanık olacağını belirtti.
Bir halkı kurtarma adına yola çıkanlar aynı zamanda o halkın mahvına da neden olabileceğini değinen Eyüp Altın "Bu belirlemenin belki de en tipik örneğini Taşnak Partisi vermiştir. Ölüm kalım mücadelesi veren Osmanlıyı yaptığı samimi önerilere karşın, Ruslarla birleşip arkadan vurarak kazanacağını düşünmüş, ancak yanlış hesaplar yüzünden savaşı kaybetmiştir. Maalesef, bunun bedelini belki de Osmanlının en sadık tebaası olan Ermeni halkı ödemiştir" dedi.

Erciş'te diş teknisyenliği de yapan araştırmacı yazar Eyüp Altun, kaleme aldığı 'Sona' isimli romanı 5 yılda tamamladığını da sözlerine ekledi.

 

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 13:56:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?