5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Ermeniler de özür diliyor

Van'da Birinci Dünya Harbinde Ermeni Çetelerinin Katilamlarına Uğramış Mağdurlar Derneği (EÇKUM), Diasporadaki Ermeni aydınların "Türklerden özür diliyoruz" kampanyası başlatma kararını barış, dostluk ve gelecek adına iyi niyetli bir girişim olarak değerlendirildiğini açıkladı.

Dernek Başkanı İkram Kali, yaptığı açıklamada, Avustralya'nın Sydney kentindeki Macquarie Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Ermeni Diyalog Grubu Eşbaşkanı Dr. Armen Gakavian tarafından 'Özür diliyorum' kampanyası başlatılacağını hatırlattı. 

Kali, bu çerçevesinde yakında imzaya açılacak olan ve ABD'den Prof. Dennis Papazian'ın da desteklediği, içeriğinde; "Ermeni halkı adına Ermeni çetecilerin ve ASALA eylemlerinden ötürü Türklerden özür diliyor, bunların acısını duyan masum Osmanlıların ve Türklerin duygularını paylaşıyorum'' şeklindeki taslak bildiri çerçevesinde başlatılacak olan özür kampanyanın imzaya açılmasını Türk-Ermeni barış ve dostluğu adına önemli bir girişim olarak gördüklerini belirtti. Bu girişimin gelecek adına ümit veren, alsında geç kalmış bir açımlı olduğunu ifade eden İkram Kali "Bu aynı zamanda sağduyunun, aklıselimin sonucudur. Geçmişte yüzyıllar boyunca komşu ve dost olarak yaşamış olan iki milletin yakınlaşmaya yönelik samimi kalıcı arayışının da bir sonucudur. Türk ve Ermeniler geçmişte derin acılar yaşamış iki halktır. Acıların hiçbiri yok sayılamaz, biz iki toplumun acısını aynı duygular içersinde hissediyoruz. Dolayısıyla iki halkın ortak acılarını da ancak iki halkın karşılıklı olarak sarabileceğine inanıyoruz. Acılar üzerinden sürdürülen çeşitli kayıplara neden olan kör kavganın kimseye yararı olmadığının görülmesi, anlaşılmış olması sevindirici, önemli bir gelişmedir. Unutulmamalıdır ki iki halkın geçmişinde ortak acıları kadar ortak kültürel değerler, paylaşımlar, birliktelikler, güzel, anlamlı anılarda bulunmaktadır. Şimdi bu değerlerin konuşulmasının öne çıkarılmasının zamanıdır" dedi.

SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ İSTEMİYORLAR 

Açıklamasında, sorunun bu kadar uzamasında, büyütülmesinde Türk-Ermeni toplumlarının acılarını istismar eden, siyaset aracı olarak kullanan çevrelerin payının, etkisi çok büyük olduğunu ifade eden EÇKUM Derneği Başkanı İkram Kali şunları belirtti: 

"Bu çevreler Türk-Ermeni yakınlaşmasından ve dostluğundan adeta korkuyorlar, sorunun çözülmesini istemiyorlar. Ancak bizi diyoruz ki; bizi bize bırakırlarsa acılarımızı karşılıklı sarar, dindirir, aramızdaki sorunu da yine biz çözeriz. Çünkü biz birbirimizi anlayacak toplumlarız. Bu nedenle Dr. Armen Gakavian tarafından başlatılan Ermeni çetecilerin işlediği cinayetler ve ASALA eylemlerinden ötürü Türklerden özür dilemeye yönelik geçmişte yaşanmış ve gelecekte meydana gelebilecek her türlü şiddeti reddeden kampanya doğru ve iyi niyetli çaba olarak değerlendirmekteyiz. 

Derneğimizin her fırsatta dile getirdiği, savunduğu Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleşmesine, birbirimizi anlamaya yönelik barış çabalarına desteği devam edecek, bu konuda derneğimiz üzerine düşen sorumlu ve sağduyulu davranışını, duruşunu sürdürecektir."

iha
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2009 Salı 10:45:53
Güncelleme :3 Şubat 2009 Salı 11:00:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?