5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

'Ermeniler için sanat önemliydi'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğretim görevlisi Neşe Tozkoparan, 1915 öncesinde Van'ın ticaret hayatını ellerinde tutan Ermenilerin, ekonomik kaygıları olmadığı için sosyal ve kültürel etkinliklere büyük önem verdiklerini belirtti.


Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın ortaklaşa düzenledikleri '5. Uluslararası Van Gölü Havzası Sempozyumu'na bugün de düzenlenen 4 oturumla devam edildi. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve YYÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci'nin başkanlığını yaptığı sempozyumun 7.'nci oturumunda 'Van Ermenilerinin kendi cemaatlerine sosyal, kültürel ve düşünsel katkıları' konulu bir sunum yapan YYÜ öğretim görevlisi Neşe Tozkoparan, 1915 olayları öncesinde Van'da yaşayan Ermenilerin iktisadi bakımda gayet iyi durumda olduklarını belirtti.

Vanlı Ermenilerin çok zengin olduğunu dile getiren Tozkoparan, "Van'da sadece hiç bir ekonomik kaygısı bulunmayanlar Ermenilerdi. Ekonomik bir kaygıları olmayan Ermeniler kültür ve sanata çok önem verirlerdi. Van'da açılan ilk sinema da Ermeniler tarafından kurulmuş ve cemaatlerine sosyal, kültürel ve düşünsel katkılar sağlamaya çalışmıştı. Ermenilerin bugün halen kültürlerine bağlı oluşları Vanlı Ermenilerden gelmektedir" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 18:09:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?