2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Ermenistan'la dialog çağrısı

Vanlı işadamı Necdet Aksoy, Türkiye'nin öncülük yaptığı 'Kafkas İstikrar Paktı'nın hayata geçmesi için, Suriye ve Yunanistan'la çözülen problemlerin aynı diyalog yoluyla Ermenistan'la da yapılması çağrısında bulundu.


Merit Şahmaran Oteli Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Vanlı işadamı Necdet Aksoy, 6 Eylül'de Erivan'da oynanacak olan Ermenistan-Türkiye 2010 Dünya Kupası Eleme Grubu maçının iki ülke diyalogunun geliştirilmesi için iyi bir şans olduğunu ve bunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bölgede yaşanan olumsuz gelişmelerden en fazla etkilenenlerin başında turizm ve ticaret sektörü olduğunu belirten Aksoy, 7 bin yıllık tarihi olan ve birçok medeniyete beşiklik yapan Van'da geçmiş yıllara oranla yerli ve yabancı turist sayısında büyük düşüş yaşandığını söyledi. Aksoy, "Turizm sektörünün bölgedeki olumsuz gelişmelerden dolayı yaşadığı sıkıntılara bir de Türkiye'nin komşu ülkeleriyle yaşadığı siyasi ve stratejik problemleri eklenmesi sorunları arttırmıştır. Van başta olmak üzere, Kars, Ağrı, Erzurum gibi illerdeki turizmciler umudunu bağladığı kültür ve inanç turizminde ülkeler arasındaki problemler sebebiyle de bir türlü beklenen verimi alamıyorlar" dedi.


Vanlı İşadamı Necdet Aksoy, Türkiye-Ermenistan ilişkileri açısından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 6 Eylül'de Erivan'da yapılacak olan milli maça gitmesi taraftarı olduklarını söyledi.

Aksoy, "Türkiye'nin öncülük yaptığı 'Kafkas İstikrar Paktı' Ermenistan'la ilişkilerin düzelmesi açısından iyi bir şanstır. Ermenistan'ın bu pakt içinde olmaması ve Türkiye ile ilişkilerinin normale dönmemesi halinde ise bir ayağının eksik kalacağına inanıyorum. Komşu ülkelerle problemlerin devam etmesi bölge illerini ekonomik yönden olumsuz etkiler. Bunun için 6 Eylül'de Erivan'da oynanacak olan Ermenistan-Türkiye maçı tarihi bir fırsattır. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül bu maça giderek, bu fırsatı iyi değerlendirilmelidir. Hatta Sayın Gül, meslektaşı Sarkisyan'ı da Türkiye'deki maça davet etmelidir. İki Cumhurbaşkanının olumlu başlayan görüşmeleri 1994 yılından itibaren kapalı olan Türkiye-Ermenistan sınır kapısının da açılmasına öncülük etmiş olur. Sınır kapısının açık olması durgun olan ticaretin yeniden canlanması ve işsizlere iş imkanı sağlayacaktır. Şuanda kapının kapalı olması sebebiyle Ermenistan bizimle yapamadığı ticareti Rusya, Gürcistan ve İran gibi ülkelere yapıyor" şeklinde konuştu.

Van'a gelen Ermenilerin Türkiye'deki yetkililerden beklentilerini de dile getiren Aksoy, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Van'a çok büyük sıkıntılarla gelen Ermenilerle konuştuğumuzda, Türk halkıyla bir sorunlarının olmadığını, yaşanan sıkıntılara ise iki devlet arasındaki siyasi bir çekişmenin sebep olduğunu ve bundan da hoşnut olmadıklarını belirtiyor. İki ülke halklarının birbirlerini daha iyi tanımaları ve anlamaları için mutlaka Türkiye-Ermenistan sınır kapısının açılmasını istiyorlar"

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 09:20:59
Güncelleme :29 Ağustos 2008 Cuma 09:27:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?