3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Ersöz'den 'hormonlu edebiyat' eleştirisi

Yazdığı şiir ve roman kitaplarıyla tanınan ünlü yazar Cezmi Ersöz, hem Türk hem de dünya edebiyatının şu an magazin kültüründen kaynaklı ciddi bir sıkıntı içerisinde olduğunu söyledi.

Sanat Sokağı'nda bulunan Star 2000 Kafe'nin organizasyonu ile düzenlenen "Cezmi Ersöz ile Söyleşi ve Şiir Dinletisi" programı kapsamında ünlü gitarist Haluk Çetin'le beraber Van'a gelen Ersöz, hayranlarının yoğun ilgisi ile karşılaştı.

Burada hayranlarının getirdiği "Hata Yaptıysam Aramızda Kalsın" adlı son kitabını imzalayan Ersöz, ardından da gitarist Haluk Çetin'in ezgileri eşliğinde bir şiir dinletisi sundu. Dinleyicileriyle sıcak bir sohbet gerçekleştiren yazar Ersöz, edebiyat yaşamına ve anılarına değindi.

Türk ve dünya edebiyatının magazin kültürünün egemenliği altına girdiğini ve bunun çok tehlikeli olduğunu belirten yazar Ersöz, "Magazin kültürünün egemenliği altına girmiş bir edebiyat çok tehlikeli. Çünkü tüm dünyada magazin kültürü çok yaygın ve güçlü. On binlerce dergileri, paparazileri, televizyonları var. Edebiyat o kadar güçlü değil Türkiye'de. Giderek magazin kültürü edebiyat kültürünü belirlemeye başladı. Sanatçı bir star, televizyon yıldızı gibi görünme ihtiyacı içine giriyor, kalkıp romanını anlatıyor, öne çıkmak istiyor. Bu da romancının, edebiyatçının kimliğinde zafiyetler yaratıyor, gedikler açıyor" dedi.

Yazar Cezmi Ersöz, medyanın benlik ihtirasının yazarların görünme çabası içine girmesine sebebiyet verdiğini belirterek, "Bu da onların ortalama duygulara hitap etmesini meydana getiriyor. Çok satmak gibi bir sorun ortaya çıkıyor. İkinci baskısı yapmayan bir yazar kendini kötü bir yazar sayabiliyor. Oysa bir kitabın değeri, tarihe kalıcılığı, onun çok satmasıyla bağlantılı değildir. Hiç satmayabilir de, günümüz insanı bunu görmezden gelebilir. Ama o uzun yıllar sonra ortaya çıkabilir, anlaşılabilir. Yazarların üzerinde çok satmak gibi bir baskı var. Tanıtma, magazin kültürünün baskısı var. Bu da edebiyatı yumuşatıyor, sistemin içine alıyor. Hormonlu bir edebiyat meydana geliyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 12:39:16
Güncelleme :25 Kasım 2008 Salı 12:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?