6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

'Eşgili' Polonya'da

'EŞGİLİ' POLONYA'DA

Van mutfağının başlıca yemeklerinden "eşgili"yi konu edinen belgesel filmin Mayıs ayında Polonya'nın Krakow kentinde düzenlenecek olan Krakow Uluslararası Film Festivali'nde gösterileceği öğrenildi.

Polonya'nın tarihi kentlerinden biri olan ve İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki esir kamplarıyla ünlenen Krakow'da düzenlenen festivalde, her türden kısa filmlerin yanı sıra belgesel filmlerin de gösterileceği, "Eşgili A Local Van Food" (Yerel Bir Van Yemeği Eşgili) adıyla hazırlanan belgesel filmin de bu kapsamda gösterime gireceği açıklandı.

Geleneksel Van kültürünün belli başlı unsurlarından biri olan Van mutfağının en gözde yemeklerinden biri olarak bilinen "eşgili"nin, hızla yitirilen kültürel değerlerden biri olduğu için belgesel filme konu edildiğini söyleyen yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci, bu geleneksel Türk yemeğinin artık çok az evde yapıldığını, yeni kuşakların geleneksel yemekleri fazla bilmediğini, geleneksel değerlerin en azından filmle belgelenerek gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini dile getirdi. Filmi Türkiye'de izleyen izleyicilerin pek çok kişinin eşgilinin adını ilk kez duyduklarını belirten Prof. Cereci, genç kuşak Vanlıların büyük kısmının da eşgiliyi tatmadıklarını vurguladı.

İletişim profesörü, kültür araştırmacısı ve belgesel film yönetmeni Prof. Cereci, yöresel unsurların konu edildiği özgün yapımlara tüm dünyada büyük ilgi gösterildiğini belirtirken, "Eşgili" adlı belgesel filmin daha önce de Norveç ve İtalya'daki festivallere gönderildiğini bildirdi. Önceki yıllarda İngiltere, Macaristan, Hindistan, Fransa, İtalya, İspanya, İsrail, Avustralya ve Kosova'da da film festivallerine katılan Prof. Dr. Sedat Cereci, yerel kültür konularında çalışılan her ürünün özellikle bilime ve uygarlığa önem veren tüm toplumlarda büyük beğeniyle karşılandığını belirtti.

8 kişilik bir ekiple çekilen filmde, yemeğin malzemelerinin pazar, kasap, baharatçı gibi mekanlardan alımından başlayarak yemeğin yapımı ve besleyicilik açısından değerinin anlatımının yer aldığı bildirildi. Yöresel Van türküleriyle müziklendirilen filmin, yabancı ülkelerdeki gösterimleri için İngilizce alt yazılarla kurgulandığı, filmin içinde Van'ın tarihsel ve kültürel değerlerinden, başlıca özelliklerinden de söz edildiği açıklandı. Van'ın en az 5 bin yıllık bir uygarlık kenti olduğunun özellikle vurgulandığı filmde, kentin çok kültürlülükten kaynaklanan sayısız kültürel değerlere sahip olduğunun çarpıcı görüntülerle sergilendiği açıklandı.

2009 yılının yaz aylarında çekilen filme konu olan "eşgili"nin, bir kış kenti olan Van'da, insanların tüm besin gereksinimlerini karşılayabilen malzemeyle yapıldığı, içinde et, sebze, yağ, yumurta ve baharatlar bulunduğu için besin değerinin yüksek olduğu vurgulandı. Film çekimlerinin ardından film ekibine de eşgili ikram edildiği bildirildi.

Önceki yıllarda tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı filmle İngiltere, Macaristan, Hindistan ve Kosova'da, Van'daki hıdırellez geleneğini konu edinen "Silen Wish" (Sessiz Dilek) adlı filmle İsrail ve Kosova'da, Kürt kültüründe kofi giyme, tirgal bağlama ve dengbej geleneğini konu edinen "Adam's Festival" adlı filmle Fransa, İspanya ve Avustralya'da, Van mutfağının başlıca geleneksel yemeklerinden biri olan eşgiliyi konu edinin "Eşgili A Local Van Food" adlı filmle İtalya, Norveç ve Avustralya'da festivallere katılan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin 2010 yılında da çok sayıda uluslararası festivale ve sempozyuma katılacağı, yerel bir televizyon kanalında yayınlanacak olan bir kültür programında danışmanlık yapacağı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2010 Pazartesi 11:41:00
Güncelleme :1 Şubat 2010 Pazartesi 20:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?