4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Eski Van evleri yıkılıyor

Van'ın Selimbey Mahallesi'nde 1900'lü yıllarda yapılan ve o dönemin kent mimarisini günümüze taşıyan eski Van evi onarılmayı bekliyor.

Kaptan Sokak'ta bulunan ve Tufan Kaptaner'e ait kerpiçten yapılan 2 katlı, 4 oda ve 2 salonlu ev, içindeki müştemilatı ile 100 yıldır ayakta durmayı başardı. 1915 yılında Van'dan Adana'ya göç eden Kaptaner ailesi ait evin, içine yerleşen Ermeniler tarafından kentin düşman işgalinden kurtarıldığı sırada ateşe verildiği belirtildi. Baba ocağı olarak gördüğü ve manevi değeri büyük olan evin aynı mimaride kalması için mücadele ettiğini kaydeden Aslan Kaptaner, ekonomik sıkıntılar sebebiyle restorasyon çalışması yapamadığını söyledi.

Van'ın tarihini ve kültürünü yansıtan değerlerin ve yapıtların bir bir yok olduğuna işaret eden Kaptaner, "Benim rahmetli babam, bu evi 1900'lü yıllarda yaptığı sıralarda 2 kilometre uzaklıkta testilerle su getirerek inşa etmiş. Temeline 1.5 metre kesme taş kullanılarak duvarları ise kerpiçten yapılmış. Her ilde olduğu gibi Van'ın da tarihi ve kültürünü yansıtan bazı değerler var. Kentimizi dünyaya tanıtan Van kedisi maalesef nesli tükenmek üzere. Dünyanın en büyük gölü olan Van Gölü'nü kirlilikten dolayı kaybetmekle karşı karşıyayız. İnci kefali balığı, otlu peynirimiz ve tarihi mekanlarımız bir bir elimizden gidiyor. Van'da son yıllarda hızla betonlaşmaya doğru gidildiği için de tarihi Van evlerimiz de yok oluyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden gelen akademisyenler şuanda 7 tane evin olduğunu bize söylediler. Yetkililerin Van'ın tarihi mimarisini anlatacak olan bu evlerin biran önce restorasyon çalışmasını yaparak turizme kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Van'da gelişi güzel yapılan yol ve altyapı çalışmasıyla birlikte daha önce merdivenle çıkılarak içine girilen evin girişinin şimdi ise aşağıya doğru inildiğini anlatan Kaptaner, merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin sahip çıkmaması halinde de 5-6 yıl sonra eski Van evlerinin yok olabileceği uyarısında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2005 Cuma 12:21:49
Güncelleme :29 Temmuz 2005 Cuma 14:37:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
burcu koç IP: 194.27.14.xxx Tarih : 1.08.2005 14:37:00
neden biz hep değerlerimiz yok olduktan sonra vah vah diyoruz.ülkemizde okadar çok tarihi miras varki.ama malesef biz miraslarımıza sahip çıkamıyoruz .ondan sonrada alakası olmayan insanlar devletler vb gelip onarmaya kalkıyor.çok üzülüyorum.turizm sadece deniz ve eğlenceyle bitmiyor.birinci olarak tarihimize kendimize sahip çıkalım sonrada bunları sergileyelim.aynı şey akdamar kilisesi içinde geçerli.bakmadık bakmadık şimdi başkaları tarafından onarılıyor.aslında söylenecek o kadar çok şey varki.ama ne acıdırki boğazımızda bir düğüm olarak kalıyor.