6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Esnaf kendi elektriğini üretiyor

ESNAF KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Van'ın Gevaş ilçesinde bir grup esnaf, sık sık kesintilerden bıkarak kendi elektriğini üretmeye başladılar.

Çarşı merkezinde iş yerleri bulunan Harun Çiftçi, Şevket Çelebi ve Oktay Orhun isimli üç esnaf, Taşkın Deresi üzerine kurdukları mekanizma ile kendi elektriklerini üretmeye başladı. İlçede yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle böyle bir girişimde bulunduklarını belirten Oktay Orhun adlı esnaf, "İlçede sık sık elektrik kesintisi veya düşük voltajlı elektrik sorunuyla karşılaşıyorduk. Birçok vatandaşın elektrikli cihazları yanıyordu. Ben de bundan yola çıkarak ilçede boşa akan dereden faydalanmak suretiyle böyle bir çözüm düşündüm. Daha sonra bunu Harun Çiftçi ve Şevket Çelebi adlı esnaf arkadaşlarımla paylaştım. Onlarda bana destek oldular. Böylece hem kendi elektriğimizi üretmeye başardık, hem de boşa akan dereden faydalandık" dedi.

Hurdalık malzemelerle kurdukları sistem ile beş ampulü yaktıklarını belirten Orhun, "Elimizdeki imkanlar dahilinde önce derede bir tribün yaparak, bu tribün sayesinde dereden devir alarak, düşük devri yüksek devire çıkardık. Ondan elde edilen devirle de alternatörden elektrik elde ettik. Şuanda 5 tane 100 watlık ampulü yakıyoruz. Bu elektriği mevcut şartlarda ilk etapta ısınma ve aydınlatma sistemi olarak biz 3 üç arkadaş ev ve işyerimizde kullanmayı düşünüyoruz. Ancak, mevcut güç kaynaklarını değerlendirerek daha yüksek bir elektrik elde etmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

ESNAF KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR
ESNAF KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR
ESNAF KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2010 Salı 14:39:01
Güncelleme :4 Mayıs 2010 Salı 14:44:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serhat botan IP: 88.250.62.xxx Tarih : 6.05.2010 19:24:16

tebrikler helal olsun keşke herkes sizin gibi ola bilse inşallah devlet niye izinsiz sularımızı işletiyorsunuz diye size ceza vermez