3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Esnaf mutsuz

Van'da okul malzemesi satan esnaf büyük umutlarla beklediği eğitim, öğretim sezonu öncesi beklediği satışı yapamamaktan yakındı.


Vatandaşın her geçen yıl alım gücünün düştüğüne dikkat çeken esnaf, bu yıl okul sezonunun Ramazan, Ramazan Bayramı ve kış sezonuna denk gelmesi nedeniyle satışların olumsuz etkilendiğini söyledi.

Eğitim öğretim sezonuna denk gelen Ramazan ayı nedeniyle vatandaşların öncelikle sofralarına ağırlık verdiğini ifade eden esnaf, bunun yanı sıra Ramazan Bayramı hazırlıkları kış sezonu nedeniyle odun, kömür hazırlıklarının alım gücünü tamamen düşürdüğünü ifade etti.


Van Beşyol mevkiinde bulunan Hazreti Ömer Camii pasajında okul çantası satıcılığı yapan Emrah Erkan, satışların yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Erkan, "Yıllardır okul sezonunda çanta satıyorum. Ama bu yıl yaşanan durgunluğu hiç bir zaman görmedim. Vatandaşın alım gücü yok. Okul sezonu, Ramazan, kış sezonu ve Ramazan Bayramı hazırlıkları bir döneme denk geldiği için vatandaşların alım gücü tamamen düştü. Bunların hepsi ihtiyaçların yoğun olduğu dönemlerdir. Durum böyle olunca vatandaşlar içinde bulundukları yokluğu göz önünde bulundurarak okul çantası yerine diğer ihtiyaçları ön sıralara alıyor. Okul çantalarını 5 ile 25 YTL, ayakkabıları ise 15 ile 35 YTL arasında satıyoruz. Ancak günde bir veya bir kaç tane müşteri işyerimize gelmektedir" dedi.


Geçen yıla oranla satışların ortalama yüzde 70 düştüğünü belirten esnaf Necmi Türkmen ise vatandaşın alım gücünün düşmesi ve her esnafın okul malzemesi satmaya başlamasıyla satış yapamaz hale geldiklerini söyledi.

Türkmen, "Okul sezonunda ilgisi olan, olmayan bütün esnaf okul malzemesi satmaya başlıyor. Vatandaşın zaten alım gücü yok. Bir de herkes bu malzemeleri satınca iş yapamaz hale geliyoruz. Geçen yıla oranla tahmini olarak yüzde 70 satışlarımızda düşüş yaşandı. Her yıl bir önceki sezonu arar hale geldik. Bu sıkıntılarla birlikte okulların farklı kıyafetler tercih etmesi velilerde ayrı bir sorun oluşturmaktadır.

Bu sezon önlük fiyatları 15 ile 25 YTL, okul kıyafet takımı ise 50 ile 75 YTL arasında satılmaktadır. Buna rağmen satış yapamıyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 14:53:39
Güncelleme :3 Eylül 2008 Çarşamba 14:58:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ela tunç IP: 85.104.118.xxx Tarih : 4.09.2008 16:03:52

yöre halkı eğitimden ziyade boğazına önem verdiği için,sofraları için harcama yapmaktan eğitim için harcama yapmaya fırsat bulamamalarını doğal karşılıyorum.eğitim nedir ki zaten bunlar için.günde 1 kg et tüketeceklerine çoluk çocukları için okul harcaması yapsalardı şimdi van bunun gibi 2 olurdu.