5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Esnaf sınır ticareti yapacak

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VESOB) Başkanı Hüsamettin Çelik, iki yıldır faaliyette bulunan her esnafın sınır ticareti yapabileceğini söyledi.


VESOB Başkanı Çelik, yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren sınır ticaretinin düzenlenmesine ilişkin kararın sınır illerindeki esnafı da kapsadığını belirtti. Karara göre, aralarında Van'ın da bulunduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sınır illerinde faaliyet gösteren esnaf ve tüccarın komşu ülke ile doğrudan ticaret yapabileceğini anlatan Çelik "Sınır ticaretini düzenleyen karar doğrultusunda gümrük hattı üzerinde bulunan, Ağrı, Iğdır, Hakkâri ve Van'da sınır ticaret merkezleri oluşturulacak. Bu merkezlerin fiziki olarak düzenlenmesi, eşya ve stok kontrollerinin yapılması ile giriş ve çıkışlara ilişkin usul ve esaslar Gümrük Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakanlıkça belirlenecek" dedi.


Son iki yıldır esnaflık yapan herkesin sınır ticareti yapabileceğinin altını çizen Çelik, "Bu karar sonucunda başta Van olmak üzere sınır illerinin ihtiyaçlarının bir kısmı komşu ülkelerden ithalat yoluyla daha düşük maliyetle karşılanacak. Bunun yanında yapılacak ihracat ile başta Van olmak üzere bölgemiz ekonomik ve ticari canlılık kazanacak. Sınır ticareti ile meydana gelecek ekonomik canlılık, yaşanan krizler ve sorunlarla zor günler geçiren esnafımız için bir ümit ışığı oldu. Çünkü karar kapsamındaki illerde en az iki yıldır yerleşik olarak faaliyet gösteren esnaf ve tacir Sınır Ticaret Belgesi alabilecek ve Türk malı ürünleri ilgili gümrük kapısından veya Sınır Ticaret Merkezi'den ihraç edebilecek" dedi.


SINIR TİCARET BELGESİ ŞART
Sınır ticareti yapabilmek için Sınır Ticaret Belgesi'nin alınması gerektiğini söyleyen Çelik, "Bu karar kapsamında yer alan 12 ilde, en az iki yıldır yerleşik olarak faaliyette bulunan basit veya gerçek usulde vergiye tabi gerçek kişiler, yani esnaf ve tüccar Sınır Ticaret Belgesi alması halinde sınır ticaret merkezlerinde mağaza açıp ihracat ve ithalat yapabilecek. Ancak ithalat yapabilmek için ithal edilecek ürünlerin cinsi ve miktarı ile ilgili İthalat Uygunluk Belgesi de alınması gerekiyor. Bu kapsamındaki illerde ithalat ve ihracata ilişkin hususlarda karar verecek olan İl Değerlendirme Komisyonu'nda Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de yer alacaktır. Bu nedenle, esnaflarımızdan sınır ticareti ile ilgilenmek isteyenlerin istek, talep ve görüşlerini bizimle paylaşması sınır ticaretinin daha geniş bir kitle tarafından yapılmasını sağlayacaktır. Ayrıca sınır ticareti konusunda birliğimize gelerek yardım isteyen esnafımıza, sınır ticareti mevzuatı ve yapılacak uygulamalar konusunda bilgi ve destek vereceğiz" diye belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 20:39:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?