5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Evlere zorunlu dönüş

VAN ve Erciş ilçesinde yaşanan deprem felaketinin ardından depremzedeleri bu sefer de kar yağışı vurdu. Önceki akşam saatlerinde başlayan fırtına ve yağmur, dün sabah yerini kar yağışına bıraktı.

Başbakanlık, 916 artçı deprem meydana geldiğini belirtirken vatandaşları hasarlı binalara kesinlikle girmemeleri konusunda uyardı. Buna rağmen karla kaplanan çadırların zemininin sular içinde kalması nedeniyle bazı depremzedeler hasarlı evlerine geri dönmek zorunda kaldı. Kar yağışı nedeniyle çadırları su basan depremzedeler, “Bizi deprem öldürmedi, ama soğuk hava öldürecek. Bu yüzden hasarlı evlerimize dönüyoruz” dediler. Depremzedeler, ateş yakarak dışarda kaldıkları çok zor bir gece geçirdi. Erciş’te gece hava sıcaklığı 3 dereceye kadar düşerken yedek kıyafetleri olmadığı için üzerindeki elbiseleri ıslatmamanın mücadelesini de veren depremzedeler, “Zaten zor durumdaydık, bu yağmur işimizi daha da zorlaştırdı” dediler.

İçme sularını klorluyoruz

Sağlık Bakanlığı, depremin ardından Van merkez ve Erciş’teki devlet hastaneleri ve özel hastanelerin tümünde, hastanelerin kullanılabilirliği ile ilgili teknik heyet incelemeleri sonucunda hastanelerin kolon ve kirişlerinde (taşıyıcılarda) herhangi bir sorun olmadığını açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise “Depremlerden sonra bir salgın hastalık söz konusu olabilir. Aşı çalışmalarınız devam ediyor, özellikle içme sularını klorluyoruz. Yardım göndermek isteyen vatandaşlarımız, paket su da göndermeyi düşünmeli. Özellikle deprem sonrasında insanların salgın hastalık tehlikesine karşı paket su tüketmesi önemli” dedi.

Defin, büyük oranda bitti

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Gerek hava ulaşımı, gerek karayolu ulaşımıyla etkili bir şekilde bu hizmetler yürütüldü. Erciş’e elektrik enerjisi ve su verildi. Defin işlemlerinin de büyük oranda bitti. Kimliği belirlenemeyen çok az vatandaş var” dedi. Yılmaz, bu çalışmalar tamamlandıkça adli makamlardan da gerekli onaylar alınmak suretiyle önümüzdeki günlerde enkaz kaldırma, hafriyat çalışmalarının da olacağını söyledi.

Tahribatsız binalara girilir

Depremin ardından Van’a gelen İTÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan 5 kişilik ekip bir gün boyunca yaptıkları incelemeler hakkında bilgi verdi. Ekip Başkanı İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayfer Erken, özellikle taşıyıcı sisteminde (kolonlarda) tahribat olmayan binalara girilebileceğini söyledi. “Çok güzel oturulacak binalar var. Bu binaların yanına çadır kurmak lükstür. Van’da sokakta yatmaya ihtiyaç yoktur” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2011 Cuma 12:45:20
Güncelleme :28 Ekim 2011 Cuma 17:41:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?