2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

'Feride'nin yazarından açıklamalar

'Feride' adlı kitabıyla tanınan ünlü şair-yazar Yılmaz Odabaşı, Edebiyatın da çoğunlukla İstanbul merkezli yönlendirildiği ve bunu yanlış bulduğunu ifade etti. 

Sanat Sokağı'nda bulunan Star 2000 Kafe'nin organizasyonu ile düzenlenen "Yılmaz Odabaşı ile Şiir Dinletisi" kapsamında Van'a gelen Odabaşı hayranlarının yoğun ilgisi ile karşılaştı. Burada hayranlarının getirdiği kitapları imzalayan Odabaşı, ardından da bir şiir dinletisi sundu. Dinleyicileriyle sıcak bir sohbet gerçekleştiren şair Odabaşı, sanat yaşamına ve anılarına değindi. Uzun süredir Van'a davet edilmediğini belirten Odabaşı, bu organizasyonu gerçekleştiren Star 2000 çalışanlarına da davetlerinden ötürü teşekkür etti. 

Sanatın tüm engelleri aşacak güçte olduğunu söyleyen şair-yazar Yılmaz Odabaşı, bölgesel ve yerel özellik taşıyan kültürel oturumların oluşturulması gerektiğini belirterek, "Sivil birtakım projeler, belgeler, kitaplar çıkarılsın. Çünkü dünyanın başka ülkelerinde Kültür Bakanlığı diye bir kurum yoktur. Çünkü kültür, toplumun iç dinamikleriyle gelişir. Toplum kendi kültürel konseptini kendi belirler. Türkiye'de ise hep merkezi iktidar tarafından yönlendiriliyor" dedi. 

Edebiyatın da çoğunlukla İstanbul merkezli yönlendirildiği ve bunu yanlış bulduğunu ifade eden Odabaşı, "Bu yüzden biz buralara geliyoruz. Ben özellikle Anadolu ve bu bölgeyi çok seviyorum. Van'da önemli değişiklikler var. Kentleşmenin önemli meyvelerini gördüm. Van'da büyük bir ilgiyle kültür sanat yapıtlarını tüketen bir profil gördüm. Çok önemli bir kültür merkezinin yine sivil insanlar tarafından açıldığına şahit oldum. Tabii ki çok şaşırdım. Bu küçük kitapçı dükkanları büyük kültür merkezlerine dönüşüyorlar. Bu anlamda Van'da kültürel bir dinamizmin, değişimlerin bariz bir biçimde olduğunu gözlemledim. Bu beni çok duygulandırdı, mutlu etti" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 13:24:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?