2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Fidanlar toprakla buluşuyor

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından başlatılan 'Umutlar cevizle okulda yeşersin' projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ve TEMA işbirliği ile Van'da 300 bin ceviz fidanının toprakla buluşturulacağı belirtildi.

Proje kapsamında öğrencilere saklama kabı ile birlikte ceviz tohumu verildiği ve bunların 2-3 ay gibi kısa bir süre sonra yetişip fidan olduktan sonra toplanarak toprakla buluşturulduğu bildirildi. TEMA ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müşterek yapılan çalışmada Van'da belirlenen pilot okullara verilen 15 bin ceviz tohumunun fidan olarak geri döndüğü ve 2008 yılı sonuna kadar 300 bin ceviz fidanının toprakla buluşturulacağının hedeflendiği belirtildi. Projeye Van Valiliği, Özel İdare Genel Sekreterliği, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre Orman Müdürlüğü tarafından da destek verildiği kaydedildi.

Özel Çınar İlköğretim Okulu bahçesinde gerçekleşen ağaç dikme törenine katılan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili Gülşen Orhan, mevcut ceviz ağaçlarını koruyup 300 bin adet yeni fidanı toprakla buluşturacaklarını ifade etti. Orhan, Van bölgesinde özellikle Bahçesaray ilçesinde ceviz yetiştiriciliğinin iyi noktada olduğunu açıklayarak, bu bölgedeki cevizleri nasıl koruyup, ayakta tutabileceklerini yaptıkları toplantılarda ele aldıklarını söyledi. Orhan, "Yetiştireceğimiz cevizlerle hem kuraklığa karşı önlem, hem de vatandaşlara ekonomik katkı sağlayacaktır. Bölgemiz ceviz yetiştiriciliği konusunda çok uygundur. Özellikle Bahçesaray ilçesinde iyi ceviz yetişmektedir" dedi.

TEMA Vakfı Van İl Temsilcisi Doç. Dr. Bekir Atik ise projenin çok ciddi istihdam ve ekonomik rahatlık sağlayacağını söyledi. Atik, başlatılan proje kapsamında okullardaki çocuklara verdikleri ceviz tohumlarının bir süre sonra fidan olarak kendilerine geri geldiğini söyledi.

Öğrencilerin ev yada okullarında yetiştirdiği tohumların fidan olduktan sonra toprakla buluşturulduğunu açıklayan Atik, ceviz ekiciliğinin çok karlı bir iş olduğunu vurguladı. Atik, "Öğrencilere dağıttığımız tohumlar 2 yada 3 ay sonra bize fidan olarak geri geliyor. Bu fidanları isteyen çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Ceviz yetiştiriciliği çok karlı bir iştir. Şimdi ekilen bir ceviz, aşılandığı taktirde en geç 5 yıl sonra ürün verirken, 10 yıl sonra ise tam anlamıyla verimli olur. Bin adet ceviz diken bir çiftçi 5 yıl sonra asgari 50 ton ceviz alır, bu da en kötü şartlarda yıllık 400 bin YTL demektir. Bu hesap en kötü ihtimal ile yapılmıştır. Ekildikten 5 yıl sonra asgari 50 kilogram ürün veren bir ceviz ağacı, 10 yıl sonra 250 kilogram ürün vermeye başlar. Bizim yaptığımız hesaplar sadece 5 yıl içindir. Bundan sonrası daha çok para kazandırır. Cevize yapılan yatırım gayrimenkuldan daha çok para kazandırıyor. Bu çalışma ile hem vatandaşlar kazanır, hem de kuraklık ve erozyona karşı önlem alınmış olur. Proje kapsamında 15 bin ceviz tohumu bize fidan olarak geri döndü. 2008 yılının

.
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 12:19:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?