2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

'Finansal sıkıntıları çözdük'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yaptıkları Van gezisinde, finansmal gerektiren birçok işi hallederek şehrin birçok sıkıntısını çözdüklerini söyledi.

Ziyaretinin son günündeki sabah kahvaltısında gazetecilere açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile dünden beri yaptıkları geziyi değerlendirerek bazı finansal kaynak gerektiren konulardaki gelişmeleri anlattı. Van'da başarılı ile uygulanan ve birçok ile örnek gösterilen Mikro Kredi Projesi'nin kaynak sıkıntısını çözdüklerini söyledi. Yüzlerce ev hanımının aldıkları küçük krediler ile çok güzel işler başardığını, aile bütçelerine katkı sağladığını anlatan Bakan Çelik, bunun geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Daha geniş bir kesimin bu projeden yararlanması için kaynak sıkıntısı yaşandığını, bunun için Van Valisi Özdemir Çakacak'a 'Ne kadar para olursa bu işi çok rahat döndürebilirsizin' dediklerini anlatan Bakan Çelik "Vali bey 300 milyar lira kaynak ihtiyacı olduğunu belirtti. Maliye Bakanımız bu kaynağın hemen gönderileceğini belirtti. Dolayısı ile mikro kredinin kredi problemi çözülmüş oldu" dedi.


Van'ın Çakırbey köyünde bir süre önce meydana gelen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği kan davası konusuna da değinen ve tarafları barıştırmak için büyük çaba gösterdiğini anlatan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, muhtemel benzer bir sıkıntıyı, sağlanan finansal destekle çözdüklerini anlattı. Bakan Çelik şöyle konuştu:
"Çakırbey köyünde ne yazık ki iki aile birbirini katletti. Bu olay hepimizi çok üzmüştür. Aileleri barıştırmak için daha önce çok mücadele etmiştim. Ancak araya maddi mesele girince sonuç alınmadı. Buna benzer bir mesele de Muradiye ilçesinde vardı. İki köy halkı su meselesi yüzünden karşı karşıya gelmişti. Köylüler silahları ile suyun başına gidip bekliyor 'Su benim, senin' diye arada bir tartışma, huzursuzluk vardı. Önceki hafta sonunu bu işi için harcayıp taraftarla tek tek görüştüm. Vali, ilçe
kaymakamı, il özel idaresi ve DSİ yetkilileri oralara gidip taraflarla konuştu. Bu için bir tatsızlık çıkmadan çözülmesine çaba gösterdik. Kendilerine 'Su için birbirinizi öldürmeye gerek yok, problem su ise çözeriz' dedik. Bunun için 1 trilyon lira kaynak gerektiğini söylediler. Konuyu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a söyledik ve kaynak sorununu hallederek bu su sıkıntıyı da hallettik. Yakında inşaata başlanacaktır. Aslında bir fitnenin, kan davasının önünü geçilmiş oldu. Umuyorum, Çakırbey olayı ilimizde son kan davası olur. Mülki amirlerin bir görevi de vatandaşlar arasında barışı sağlamaktır".


Konuşmasında, Bahçeseray'ın içme suyu sıkıntısına da çözüm bulunduğunu, Manisalı bir vatandaşın binlerce metre boruyu ilçeye gönderdiğini anlatan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Borular treni yüklendi ve yakında Van'a gelecek. Bahçesaray'ın bu sorunu da çözülmüş olacaktır. Bütün ilçelerimizin temel problemlerini çözmüş durumdayız. Hükümet konağı, öğretmenevi, lisesi, yurdu olmayan ilçemiz kalmadı" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2008 Pazar 11:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?