5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

GABB eğitim semineri başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, etkin işlenmeyen, iç barışı olmayan bir belediye meclisin sağlıklı karar alma şansının olmadığını belirtti.

Merkezi Diyarbakır'da bulunan GABB Başkanlığı'nın, birliğe üye belediyelerin meclis üyelerine yönelik düzenlediği eğitim seminerinin ilki Van'da başladı. Bir otelde düzenlenen eğitim seminerine GABB Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak ile çok sayıda belediye meclis üyesi katıldı.
Seminer öncesi bir konuşma yapan GABB Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, GABB'nin son 5 yıllık zaman dilimi içerisinde Türkiye'deki tüm bölgesel belediye birlikleri içinde adından sıkça söz ettiren sınırlı sayıdaki birliklerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Her şeyden önce bölgedeki tüm yerel yönetimler ile lokal otoritelerin içinde bulunduğu dezavantajların ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Baydemir, yerel yönetimlerin hizmetlerini sunarken fırsat eşitliği sağlanması ve belediyeler arası iletişim ağının kurulması gerektiğini ifade etti. Ulusal ve uluslararası finans kaynaklarının bölgeye aktarılması gerektiğini de dile getiren Baydemir, GABB'nin artık belediyeler için ortak bir adres olduğunu kaydetti. Baydemir, "Bu seminerler bölge belediyelerinin yaşadığı bilgi aktarımı dezavantajlarını ortada kaldırmak için ilk adımdır. Seminer boyunca belediye meclisini, encümeni ile denetleme ve ihtisas komisyonlarının görevlerini, çalışmasını, belediyelerde katılımcılık, hesap verebilirlik, saydamlık üzerine çalışmamızı sürdüreceğiz" dedi.

İşin ayrıntılarına girmeyeceğini de belirten Baydemir, Kürtçe olarak, "Madem ki biz bizeyiz, aramızda yabancı yok. İzninizle biraz daha açık konuşacağım' dedikten sonra konuşmasına kaldığı yerden Türkçe olarak devam etti. Baydemir, "Belediye meclislerinin Türkiye'nin her yerinde ve dünyanın bir çok bölgesinde kentin, bölgenin ve kasabanın parlamentosu ve yasama organıdır. Bir nevi karar vericisidir. Belediye yönetimleri de verilen kararların uygulayıcısıdır. Her ne kadar mevzuatlarda belediye başkanları meclisin başıysa, meclis belediye başkanlarının üstündedir. Çünkü meclis bir nevi kurumun idaresini belirleyen, açığa çıkaran, ortaya koyan yegane mekanizmadır.

Bu nedenle her belediye meclis üyesi haklarını, ödevlerini, yetki ve sorumluluklarını bilmesi olmazsa olmazdır. Etkin işlenmeyen, iç barışı olmayan bir meclisin sağlıklı karar alma şansı da yoktur diye düşünüyorum. En büyük sorumluluklarımız yasal mevzuatlarla birlikte halka dair ödevlerdir. Temsil ettiğimiz yurttaşa ve vermiş olduğumuz hizmet sözünün de yaşam bulması için mutlaka meclisimizle etkin bir dayanışma, etkin bir koordinasyon ve etkin bir işbirliğini yaşama geçirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Daha sonra bir konuşma yapan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ise düzenlenecek bu tür etkinlikler ve eğitim seminerlerin yerel yönetimler modeline ciddi bir katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye'de yıllardır alternatif bir belediyecilik modelinin geliştirilmesinin gerekliliğinin tartışıldığını anlatan Kaya, yerel yönetimlerin merkezi yönetimin vesayeti altında kurtulmadan halka hizmet edemeyeceğini belirtti. Kaya, "Belediyeler, merkezi yönetimin vesayetinden kurtarmadan şeffaf ve halkçı bir belediyecilik beklenemez. Dünyadaki bütün gelişmeler, son dönemlerde yapılan tartışmalar aslında hepsi bizi bu konuda haklı çıkarmaktadır. Bizim bu tür toplantılarla, eğitimlerle ve seminerlerle yapacağımız çalışmaları, aslında ne yapmak istediğimizi, nasıl bir belediyecilik örneğini sergilemek istediğimizi umarım birilerine de anlatmış olacağız, kavratmış olacağız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Baydemir ve Kaya salonda ayrılırken, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mustafa Yıldız, katılımcılara belediye kanunları hakkında bilgi verdi. Üç gün sürecek olan eğitim seminerlerinin birer benzerinin daha sonra Şırnak ve Diyarbakır illerinde yapılacağı kaydedildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 17:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?