3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

GAP iş adamlarını umutlandırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün Diyarbakır'da açıklanan Gap Eylem Planı, bölgedeki iş adamlarını umutlandırırken, Van'ın da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP) konusunda somut gelişmeler beklentisi yaşanmaya başlandı.

Özerşah Enerji ve Pet. Ürün. Tic. ve San. Ltd. Şti. Genel Müdürü Abdulahat Arvas, Fırat ve Dicle Nehirleri arasındaki havzasında bulunan 9 ili kapsayan Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) Başbakan Erdoğan tarafından yeniden revize ederek 5 senede bitirilmesinin hedeflendiği kalkınma projesini çok olumlu karşıladıklarını belirtti. Projenin tamamlanabilmesinin refahı arttıracağını anlatan Arvas "Projenin yerini bulması halinde insan yaşam kalitesi yükselecek, eğitim ve sağlık sorunları hızla azalacak, işsizlik sorunu minimize edilecek, kaliteli sanayi hamlesi başlamış olacaktır. Ziraat, hayvancılık, sanayileşme altyapısının oluşturulması suretiyle arz talep dengesi sağlanmasıyla, üretilen ürünlerin standardı yükselecek, enerji, organik gübre, endüstriyel değerlere önem verilmesiyle satış rekabeti sağlanabilecektir ki bütün bunlar bölgesel kalkınma hamlesinin belirgin göstergesi olacaktır" dedi.

Söz konusu paketin, daha önceki dönemlerde olduğu gibi sözde ve veya kağıt üzerinde kalmaması için radikal adımlar atılması şart olduğunu belirten Abdulahad Arvas, şunları söyledi:

"Devlet, özel sektör ve halkın tam uyum içerisinde bu projeye destek vermesi elzemdir. Aksi halde bu pakette öncekiler gibi yolda kalır. Bu uyumlu destekler ve çalışmalar için halkın ve özel sektörün bu pakete inanması gerekir. Bu inancın kaynağı ancak ve ancak devleti yöneten iktidarın istikrarı, güvenilirliği, inandırıcılığıdır. Burada temin edilecek kaynağın yükü, günümüzde evine ekmek götürmekte zorlanan, aş ve iş peşindeki halkın sırtındadır. Halktan toplanan ağır vergilerin milim şaşmadan yerinde kullanılması, asla hovardaca harcanmaması, fizibilitesi sağlam olmayan ve veya ehil olmayan ellerle yatırım yapılmaması gerekir. Yoksa olay geçmişte dağıtılan, savrulan hazine yardımı kredilerle, teşviklerle yapılacağı varsayılan düzmece yatırımların sebep olduğu ekonomik enkazdan, yine geçmişte olduğu gibi çivi çakmadan, ticaret yapmadan sermaye sahibi olan tefeciler, faizcilerden mürekkep adı elit zümreler doğar. Öte yandan zaten yoksullaşmış halkın zar zor ayakta tutmaya çalıştığı dengelerini allak bullak eder."

Abdulahat Arvas, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki 16 ili kapsayan Doğu Anadolu Kalkınma Projesi'nin (DAP) 1996 - 2000 senelerinde planlanmasına rağmen 12 senedir henüz bölgesel kalkınmaya somut yararlar sağlayamadığını da anlattı. Geçmiş siyasi iktidarların günü kurtarma politikaları ile ürettikleri onlarca destekleme paketinden hiç birisinin bugüne kadar gelişme kaydetmediğini belirten Arvas "Stratejik önemi de göz önünde tutulmak suretiyle Van'a özel paketler hazırlanmasını bekliyoruz. Van, kilit bir şehir olduğundan, kendi özelliklerinin değerlendirilmesiyle, Türkiye'nin dışa açılan, otantikliğini yitirmemiş, ama modern penceresi olmalıdır. Bunun getirisi, Van'ın dünyanın gözbebeklerinden birisi haline gelmesi olabilir. Yapılacak turizm, tarım, hayvancılık, sanayi, eğitim, sağlık yatırımları bunu sağlayacaktır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 18:22:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?