3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Gelinlik sektöründe satışlar durgun

Van'da yaz mevsiminin gelmesiyle beraber nikah ve düğün sezonu açılırken, gelinlik sektöründe faaliyet gösteren esnaflar işlerin durgunluğundan yakındılar.

Düğünlerin vazgeçilmezi olan gelinlikler yeni sezonda da vitrinleri süslüyor. Geçmiş yıllara oranla piyasanın durgun olması nedeniyle bu yıl düğünlerde artışın olmadığını ifade eden gelinlik işletmecileri, satış yapamamaktan şikayet ettiler. Gelinliklerin satılmasından çok kiralık istendiğini ifade eden esnaflar, Van ilinde taklitçiliğin ise hat safhada olduğunu dile getirdiler. Fiyatlarının geçmiş yıla oranla aynı olduğunu, fakat halkın alım gücünün düşük olduğunu anlatan esnaflardan Dilan Gelinlik Sarayı sahibi Yüksel Yakmaz, ilin ekonomisinin tamamen sınır ticaretine bağlı olduğunu kaydetti. Üretime dayalı fabrikaların bulunmayışının halkı büyük oranda etkilediğini ifade eden Yakmaz, "Geçen yıla oranla işlerimizde büyük bir düşüş var. Örneğin geçen yıl düğün sezonunda sattığımız ve kiraladığımız gelinliklerin sayısı bin 39 iken bu yıl ise mevsimin bitimine 2 ay kala sattığımız veya kiraladığımız gelinliklerin sayısı 200'dür. Bizim işimiz mevsimlik herşeyimiz kapılara bağlıdır. Buralar kapandığı veya durduğu zaman sadece biz değil tüm sektörler etkileniyor" dedi.

Yılmaz Gelinlik Sarayı sahibi Yılmaz Şevgin de 27 yıldır bu sektörde çalıştığını ifade ederek, taklitçi bir millet olduklarını dile getirdi. Son iki yılda yaşanan durgunluğu hiç bir yılda görmediklerini ifade eden Şevgin, işlerinin düşmesinde bir çok faktörün bulunduğunu ifade etti. 10 -15 yıl öncesine bakıldığında Van'da gelinlik işini yapanların sayısının çok az olduğunu anlatan Şevgin, "Ancak şu an her sokağın başında bu işi yapan insanlar veya farklı sektörlerde çalışan bir çok yer bulunuyor. Taklitçilikten vazgeçmeliyiz. Birisine bakarak para kazanıyor diye, aynı işi yapılması mantığı yüzünden piyasa ölüyor. Gelinlik fiyatlarımız da 150 YTL ile 2 bin YTL arasında değişmektedir. Her bütçeye uygun fiyatlarımız bulunuyor. Fakat ham maddenin üretim tesislerin bulunmayışı büyük sıkıntılar doğruyor" dedi.

Pınar Gelinlik Sarayı'nın sahibi Cemal Öğrenci de durgunluktan dolayı işi tamamen bıraktığını ifade ederken, Berfin Gelinlik Sarayı sahibi Cafer Koç da aynı sıkıntının kendilerinde de yaşandığını, işlerinin geçmiş yıllara göre çok değiştiğini anlattı.

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 17:53:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?