2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Genç kızlara yeni umut

Van Ticaret Borsası'nın (VATBO) geçen yıl Doğu Anadolu Kalkınma Programı'nın (DAKP) kısmı hibe kredisi ile hayata geçirdiği 'Örtüaltı yetiştiriciliği' projesi genç kızların umudu oldu.

VATBO'nun geçen yıl DAKP çerçevesinde hazırladığı projeyle yüzde 60'ı hibe 133 bin Euro'luk krediyle Van-Erciş karayolu üzerindeki Eski Hayvan Pazarı'nda kurduğu 10 serada yaptığı 'Örtüaltı yetiştiriciliği' projesini bu yıl da Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) Van İl Müdürlüğü'nün desteği ile sürdürüyor. Sözleşme gereği geçen yıl 284 saat teorik ve bin 464 saat pratik olmak üzere toplam bin 748 saat eğitim alan 10 genç bayanın yerine yenilerinin eğitim gördüğü seralarda ekilen salatalıkların satışına başlanırken, diğer ürünler ise önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek.

Seralarda yetiştirilen sebze ve meyvelerin fidelerini dahi proje kapsamında kendilerinin ürettiğini ifade eden VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, bugüne kadar hazırladıkları tüm projelerinin üretim ve istihdama yönelik olduğunu söyledi. Projeyi hazırlamadaki amaçlarının, sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 90'ını diğer illerden karşılayan Van'da da seracılığın yapılabildiğini göstermek olduğunu anlatan Irak, "Mersin ilinde toprağa aktarılan bir salatalık fidesini 40 günde ürün veriyor. Bu Van'da 30 günde yetişiyor. Seralarda yetiştirilen domates ve biberlerin yanında, Van'da bir ilk olan sera kavununu da önümüzdeki ayın içerisinde piyasaya süreceğiz" dedi.

Bu yıl da İş Kur Van İl Müdürlüğü'nün eğitim alan bayanlar için günlük 9,5 YTL para yevmiye ödediğini ve 11 bin 918 YTL ise idari gideri karşıladığını vurgulayan Irak, bu çerçevede 10 yeni bayan elemanın seracılık eğitimi aldığını belirtti.

Son günlerde gündeme gelen sebze yetiştiriciliğinin yaşadığı sorunlardan birinin de ihracata giden ürünlerde katkı maddesi kullanıldığı iddiasıyla geri gönderilmesi olduğunu vurgulayan Irak, katkı maddesinin kullanılıp kullanılmadığı bilinmemekle birlikte böyle bir katkı maddesinin kullanılmasının nedeninin yetiştirilen ürünlerinden verimin artırılması için olduğunu söyledi. Irak, "Oysa ki Van'da yaptığımız bu projede gördük ki dekar başına elde ettiğimiz ürün seracılığın en yaygın olduğu Akdeniz Bölgesi'nin elde ettiğinin katıdır. Dolayısıyla seracılığı başta ilimiz olmak üzere bölgemizde yapılması halinde verimi artırmak için herhangi bir katkı maddesi kullanmaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Geçen yıl yapmış olduğumuz çalışmada bir dekar alanda 24 ton salatalık elde ettik" şeklinde konuştu.

Geçen yıl eğitim alan kursiyerlerin büyük bir bölümünün aldığı kredilerle kendi seralarını kurarak üretime katkı sağladığını anlatan da Irak, bu yıl da eğitim alan kursiyerlerin, Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP), Kadın İŞGEM'i gibi fonlarda yararlanma imkanına kavuşma imkanına sahip olduklarını belirtti.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 10:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?