2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Gerçeğe yakın tatbikat

Van Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü ekipleri, gösteri, yürüyüş ve eylem gibi toplumsal olaylara yönelik müdahale tatbikatı yaptı. Gerçeği aratmayan tatbikatta, polise mototof kokteyli ve taşlarla saldırıldı.


Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen İstanbul, Ankara ve Bursa emniyet müdürlüklerinde görevli 4 eğitimci, Van Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde görevli 80 personele 1 hafta süre ile eğitim verildi. Bir hafta süren eğitimlerde toplumsal olaylara müdahale, müdahale esnasında kalkan, gaz, tazyikli su ve plastik mermilerin kullanımı ile gözaltına alma konularının yer aldığı eğitim verildi. 

Eğitim sonrası bugün öğlen saatlerinde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bahçesinde toplumsal olayları önlemeye yönelik senaryo gereği bir tatbikat düzenlendi. Tatbikata 40 polis ile 40 gösterici katıldı. Senaryo gereği gösterici rolündeki polisler ilk önce kurdukları barikatları ateşe verdi, ardından hazırladıkları molotof kokteylerini polis panzerlerine doğru attılar. 

Saldırının ardından ateşe verilen barikatları panzerle tazyikli su ile söndüren polis ekipleri göstericilere doğru hareket etti. Kaçan göstericileri bu kez robokop polisleri takip etti. Boş bir alana sıkıştırılan göstericiler, daha önce hazırladıkları taşlarla polise saldırdılar. 

Polisler, üzerlerine gelen göstericilerin bir kısmını çembere alarak gözaltına aldı. Gözaltına alınan göstericiler slogan atarak polis otosuna bindirildiler.
Yaklaşık yarım saat süren tatbikatı Emniyet Müdürü Salih Kesmez, yardımcıları, Önder Okşar, Muhammet Salih Bayazıt, şube müdür ve amirleri izledi. 

Emniyet Müdürü Kesmez tatbikatın ardından yaptığı açıklamada, toplumsal olaylarda Çevik Kuvvet Şubesi ekiplerinin müdahalesinin nasıl olacağı konusunda yaklaşık 1 hafta süreyle eğitim verildiğini belirtti. 'Barışta ter dökmeyen, savaşta kan döker' atasözünü hatırlatan Kesmez, "Biz de eğimlerimizde ter dökeceğiz ki olaylarda her hangi bir sıkıntı olmasın. Yapılan gösterileri kanunun ön gördüğü bir şekilde bastıralım. Eğitimlerimiz bu konulara yönelikti. Normal zamanlarda da devamlı eğitim yaparak hazırlanıyoruz. Meydana gelebilecek bir olayı bastırmada en kanuni şartlara uyarak ne personelimiz nede vatandaşlar yaralanmadan onları gözaltına alarak kanuni işlemlerimizi yapalım" dedi. 

Uygulamalı eğitim sırasında 15 kalkan kırılırken, gösterici olarak görev yapan 1 polis memurunun da kolundan yaralanıp hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 12:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?