6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Gevaş'ı değiştiren kaymakam

GEVAŞ KAYMAKAMLIĞI'NIN

Van'ın Gevaş Kaymakamlığı tarafından başlatılan 'Okuyan Gevaş' kampanyası kapsamında 2009 yılı içerisinde 29 bin nüfuslu ilçede 51 bin kitap okundu.

Kişi başına 2 kitabın okunduğu ilçede, 570’i ev hanımı olmak üzere toplam 5 bin kişi sürekli okur hale getirildi.

Gevaş Kaymakamı Tahsin Aksu, 4 yılda 76 proje hayata geçirerek büyük bir başarıya imza attı. Her kesimden vatandaşları kucaklayan 76 proje sayesinde ilçede istihdam, eğitim ve spor gibi birçok alanda kalite yükseltildi. Konuyla ilgili olarak makamında bilgiler veren Kaymakam Tahsin Aksu, hayata geçirdikleri projelerin meyvelerini yavaş yavaş almaya başladıklarını ifade etti.

’Okuyan Gevaş’ kampanyası kapsamındaki 12 proje ile hastane, minibüs, cami, okul ve evlerde vatandaşları kitap okumaya teşvik ettiklerini anlatan Aksu, "Bu çalışmalarımızı 2011 yılına kadar devam ettireceğiz ki okumayı kalıcı hale getirelim. Zaten vatandaşlarımız okumaya alıştı ve artık kimsenin teşviki olmadan kitaplara kendileri yöneliyor. Şu an ilçemizde 570’i ev hanımı olmak üzere 5 bin kişi sürekli okur hale getirildi. Ayrıca sadece 2009 yılında 29 bin nüfuslu ilçemizde 51 bin kitap okundu. Bu da kişi başına ortalama 2 kitap demek. Tabii biz kitap okuyanları çeşitli ödüllerle teşvik ediyoruz. Vatandaşlarımız okudukları kitapları kütüphaneye teslim ettikten sonra oluşturduğumuz heyete kitabın özetini çıkarıyor. Böylece kitapların okunup okunmadığını anlayabiliyoruz. Önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz program ile 2009 yılında en çok kitap okuyan vatandaşlarımıza ödüllerini dağıtacağız" dedi.

 

OKUL ÖNCESİNDE OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 32’DEN YÜZDE 80’İN ÜZERİNE ÇIKARILDI

’Okuyan Gevaş’ kampanyasının bir temel olduğunu anlatan Kaymakam Aksu, tüm projeleri bu temel üzerine kurduklarını ifade etti. Kampanya ile birlikte çocuğunu okula göndermeyen veli sayısında büyük düşüş yaşandığını kaydeden Aksu, okul öncesinde okullaşma oranının yüzde 32’den yüzde 80’in üzerine çıkarıldığını ifade etti. Ortaöğretimde de okullaşma oranının 4 yılda yüzde 40’lardan yüzde 68’lere yükseldiğini belirten Aksu, açık öğretime de kayıtların büyük oranda arttığını anlatarak, "2006 yılında açık ilköğretime 15 kişi kayıt yaptırırken, 2009 yılında 84 kişi kayıt yaptırdı. Ayrıca 2006 yılında 37 kişinin başvurduğu açık liseye, 2009 yılında 197 öğrenci kayıt yaptırdı. Ayrıca bu durum okuma yazma kurslarına da olan ilgiyi arttırdı. 2005 2006 yılında birinci kademe okuma yazma kursunda 45 kursiyer belge alırken, 2008 2009 yılında 469 kursiyer belge aldı. Kursiyer sayımız bu yıl 500’ün üzerinde. İkinci kademede ise 2005 2006 yılında hiç kursiyer yokken 2008 2009 yılında 219 kişi belge almış. Bunlar hep ’Okuyan Gevaş’ kampanyasının getirdiği faydalar" şeklinde konuştu.

 

76 PROJE İLE HER KESİMDEN VATANDAŞA ULAŞILDI

Hayata geçirdikleri 76 proje ile her kesimden vatandaşa ulaştıklarını ifade eden Kaymakam Aksu, Gevaş Bilim Teknolojileri Projesi (GEBİTEP) ile ilçede bilimi sevdirmeye çalıştıklarını anlattı. Vatandaşları bilimsel çalışmalara ve bunları günlük hayatta kullanmaya yönlendirdiklerini dile getiren Aksu "’Gevaş Sosyal ve Kültürel Etkinlikleri Projesi (GESEKOP) ile de vatandaşlarımızı sorunları şiddete başvurmadan konuşarak, tartışarak çözmeye yönlendirdik. Bu proje kapsamında polisler, esnaf ve mahkumlar kendi aralarında münazara yarışmaları yaptı" diye konuştu.

 

2 YILDA BİN 500 LİSANSLI SPORCU YETİŞTİRİLDİ

’Yeteneklere Şans Projesi’ ile 2008 yılında köy köy gezip yetenekli gençleri keşfetmeye çalıştıklarını söyleyen Kaymakam Aksu, bu kapsamda çeşitli dallarda bin 500 lisanslı sporcu yetiştirdiklerini kaydetti. Hedeflerinin 2010 yılı sonunda 3 bin lisanslı sporcu yetiştirmek olduğunu anlatan Aksu, "Bu sporcularımızın daha iyi yetişebilmesi için kapalı spor salonu yapılacak. Tüm bu çalışmalarımız bir kişinin değil bir ekibin işidir. Projelerimizin yüzde 80’ini hiçbir kaynak olmadan kendi imkanlarımız, gönüllü arkadaşlarımız ve esnafımızın desteği ile gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

Abalı Kayak Merkezi ve Gevaş Gençlik Spor ve Kültür Merkezi’ni de açarak ilçedeki kültür ve turizm canlandırmaya çalıştıklarını belirten Kaymakam Aksu, " ’Bir Fırsatım Olsa Projesi’ ile engellilere ulaşarak, onları önce okur yazar yapmaya, sonra bir şekilde istihdam etmeye çalıştık. Tarım ve hayvancılıkta yaptığımız projeler ile çiftçimize büyük yarar sağladık. Şu an projelerimizin çoğu büyük oranda başarılı oldu. Tabii bunların önümüzdeki yıllarda ilçeye olan etkisi daha fazla görülecektir. Bunların dışında yeni yaptığımız çalışmalar ile gençlerimizi istihdam etmeye çalışacağız. ’Girişimci Fikirler Hayat Bulsun Projesi’ ile vatandaşların proje üretmesini isteyeceğiz ve bunlardan işe yarayacakları hayata geçireceğiz" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2010 Pazar 09:55:00
Güncelleme :21 Şubat 2010 Pazar 11:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan uslu IP: 85.110.199.xxx Tarih : 21.02.2010 15:39:29

ya gevaş kaymakamlığının bu projelerini samimiyetsiz buluyorum.gevaşta yaşayan biri olarak yapılan çalışmalarda araçların amaçlardan daha önemli olduğunu görüyorum.yapılan çalışmalardan çıkan tek sonuç kaymakamlığın büyük ismi tabiki reklam kokan hareketler ile samimiyetsiz faaliyetler ile insanlara okuma alışkanlığı kazandırılamaz.saygılar..yayınlarsanız sevinirim.yorum özgürlüğü nede olsa..