5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Gevaşlı öğrencilerin Tübitak başarısı

Van'ın Gevaş ilçesindeki İzzettim Şir Anadolu Lisesi öğrencileri Abdulcabbar Çaçur ile Deniz İlhan'ın tarih öğretmenleri Kenan Allahverdi ve Mustafa Ürey gözetiminde hazırladıkları "Tuşba'nın Gök Mezarı - Üç Pınar Kaya Odası Mezarı" projesi Tübitak Proje Yarışması'nda Türkiye 2'ncisi olarak büyük bir başarıya imza attılar.


TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri yarışması Türkiye finalinde 134 proje arasından tarih dalında Türkiye 2'ncisi olan Gevaş İzzettim Şir Anadolu Lisesi öğrencileri mutluluklarını okuldaki arkadaşları ile paylaştı. Gevaş'ın Bağlama köyünde ve yöre insanının Üçpınar Mağarası olarak adlandırdığı yerde halk arasında Ermenilere ait olduğunu bilinen mezarları araştıran öğrenciler bu mezarların Urartulara ait olduğu bilgisine ulaştılar.

Yaptıkları araştırmalarla yöre insanının Üçpınar Mağarası olarak adlandırdığı yerde bulunan kaya mezarlarının Urartulardan kalma kaya mezarları olduğunu kanıtlayan öğrenciler bu çalışmayı öğretmenlerinin de yardımı ile Tübitak'ın ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlediği proje yarışmasına tarih alanında proje olarak sundular. Türkiye genelinde 2791 proje arasından sıyrılarak finale kalan 134 proje arasına girmeyi başaran Gevaş İzzettin Şir Anadolu Lisesi öğrencileri, finalde tarih alanında Türkiye 2'ncisi olarak büyük bir başarıya imza attılar.


Van Milli Eğitim Müdür Vekili Ali İhsan Sayılır, Gevaş İzzettin Şir Anadolu Lisesi'nin yeni açılan bir lise olmasına rağmen elde edilen bu başarının ilerisi için umut verici olduğunu söyleyerek "Elde edilen bu başarıda emeği olan Okul Müdürü Ferzende İdiz'e, Proje Koordinatör öğretmenleri Kenan Allahverdi ve ve Mustafa Ürey'e ve öğrenciler Abdülcebbar Çaçur ve Deniz İlhan'ı tebrik ediyorum" diye belirtti.


Tübitak Van Bölge Koordinatörü Yardımcı Doç. Dr. Ömer Faruk Keser ise "Van bölgesinin (Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van) finallerde jüriler tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda bölgemiz bir ikincilik, üç üçüncülük ve dört de teşvik ödülü olmak üzere toplam 8 ödül kazanmıştır. Proje başvurularında 290 proje ile Türkiye genelinde 12 bölge arasından en çok proje sunan 3. bölge olduk ve alınan ödüllerde de ülke genelinde ilk 3'e girdik.

Bu durum Van bölgesi açısından yapılan proje başvuruların sayısal çokluğunun yanında, nitelikli olduğunun da en önemli göstergesi. Ayrıca, bölgemiz öğretmen ve öğrencilerinde proje kültürü artık yerleşti. Bu sürece katkıda bulunan bölgemizdeki öğrenci, öğretmen, veli, okul idaresi, akademisyen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ederim" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 09:51:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?