7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Göç eden ailele Vali'den 'dön' çağrısı

Van Valisi Niyazi Tanılır, geçtiğimiz hafta Erciş İlçesi’nde ağa zulmünden kaçtığı iddia edilen ailelere geri dönmeleri çağrısında bulunarak, "Göç eden vatandaşlarımız köylerine rahatlıkla geri dönebilirler, yani hiçbir şekilde can ve mal güvenliklerinden endişe etmesinler" dedi.

Van’ın Erciş İlçesi’ne bağlı Kırkdeğirmen Köyü’ne giderek incelemelerde bulunan Van Valisi Niyazi Tanılır, bugün valilik binasında bir basın toplantısı düzenleyerek gelişmelerle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Tanılır, Erciş’in Kırkdeğirmen Köyü’ndeki göç olayı ile ilgili basına yansıyan haberlerin kendilerini üzdüğünü belirterek, "Devletin otoritesinin olduğu yerde vatandaşların bir grup vatandaşı zorla yerinden ettiği, göçe zorladığı iddiası bile rahatsızlık verici bir iddiadır. Bu hiç bir şekilde kabul edilemez. Yerel seçimlerden sonra köyde yaşayan iki farklı aileye mensup vatandaşlar arasında bir ihtilaf zuhur etmişti, bu ihtilaf siyasi tercih ve arazi ile ilgisi yok. Geçmişe dayalı bir ihtilafın olmadığını ifade ettiler" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu kaydeden Van Valisi Niyazi Tanılır, hukukun ve devlet otoritesinin olduğu yerde hiçbir vatandaşın diğerini rahatsız edemeyeceğinin altını çizdi. Tanılır, böyle bir iddianın bile çok vahim ve rahatsızlık verici olduğunu belirtti. Kendisinin idari, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı’nın da adli soruşturma başlattığını dile getiren Vali Tanılır, olayın mahiyetinin de soruşturmanın sonucunda ortaya çıkacağını bildirdi. Pazar günü İl Emniyet Müdürü ve İl Jandarma Komutanı ile Kırkdeğirmen Köyü’ne giderek ailelerle görüştüğünü belirten Van Valisi Niyazi Tanılır, her iki ailenin de barıştan yana olduklarını kendilerine ifade ettiğini söyledi. Talınır, göç ettiren ailelerin diğer ailelerin geri dönmeleri konusunda kamyon ve otobüsün masraflarını karşılayama da hazır olduğunu bildirdi.
Göç eden vatandaşlara geri çağrısını yineleyen Vali Tanılır, "Göç eden vatandaşlarımız köylerine rahatlıkla geri dönebilirler. Yani hiçbir şekilde can ve mal güvenliklerinden endişe etmesinler. Zaten devletin otoritesinin olduğu yerde hukuk devletinde vatandaşın can ve mal emniyeti devletin güvencesi altındadır. İl Jandarma Komutanımız da "Vatandaşlarımızda bir çekingenlik varsa, gerekli huzur ortamına sahip olana kadar burda güvenlik tedbirlerini aldırırım" beyanın da bulundular. Sizler vasıtasıyla vatandaşlarımıza sesleniyorum "Lütfen köylerine geri dönsünler, eğer bulundukları mahalde rahat değillerse ve gerçekten köylerinde yaşamak istiyorlarsa çok rahatlıkla dönebilirler. Dönme konusunda bizde kendilerine yardımcı olacağız" dedi.

Van-iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2004 Pazartesi 17:04:22
Güncelleme :27 Aralık 2004 Pazartesi 17:29:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?