3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Göçmen kaçakçılığı sayıştayı

Van'da, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi tarafından 'Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti' konulu çalıştay düzenlendi.


Van KOM Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen ve İkinisan Polisevi salonunda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Van Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez, suç ve suçlularla mücadele metotlarının sürekli değiştiğini ifade ederek, bu bağlamda suçla uğraşanların da metot, şekil ve şartlarının değiştiğini söyledi. Kesmez, yüzyıllarca önce var olan göçmen kaçakçılığının 21. yüzyılda da insanların karşısına çıktığını ve bunun vahim olduğu kadar rahatsız edici bir konu olduğunu ifade etti. Kesmez, "Normal bir eşyaya da malın kaçakçılığını anlayabiliyoruz. Fakat insan üzerine yapılan kaçakçılığı anlamakta ve 21. yüzyılda bunu izah etmekte zorlanıyoruz. Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti konusundan sınır illerle birlikte çevre iller de rahatsız oluyor. Özellikle Van olarak biz de sıkıntıdayız. Ülkemiz de buna alet oluyor ve olumsuz şekilde etkileniyoruz. Ülkemizle Yunanistan arasındaki anlaşma kapsamında sınırımızdan Yunanistan'a geçen kaçaklar bize teslim ediliyor. Fakat İran ve Irak'la böyle bir anlaşma olmadığı için yakaladığımız kaçakları geldikleri ülkelere teslim edemiyoruz. Yasadışı yollarla Van'a gelen yabancıların yüzde 80 veya 90'ınıı Pakistan ve Afganistan uyruklular oluşturuyor. Ülkelerindeki sıkıntılar nedeniyle insanların, ''Yeni bir dünya, yeni bir hayat'' düşüncesiyle Türkiye'ye gelerek bu yolculukta canlarını, namuslarını, şereflerini tehlikeye atıyorlar" dedi.


İnsan tacirleri bu kişilerin sırtından para kazanmak için onların ölümüne neden olduğunu dile getiren Kesmez, "Büyük bir organizasyon olan göçmen kaçakçılığıyla ortaklaşa mücadele edilmesi gerekiyor. Van'ın geçiş güzergahı üzerinde bulunması nedeniyle güvenlik kuvvetleri olarak ildeki kaçakçılık olayları diğer illere oranla hayli yüksek. Bizde bu durumdan pek memnun değiliz" şeklinde konuştu.
İki gün sürecek olan çalıştayda, Dışişleri Bakanlığı Göç Daire Başkanı Berlan Pars Alan, Yargıtay Tetkik Hakimi Rıfat Sagut ile Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi Başkanlığı'ndan Alpaslan Çalışkan'ın, 11 ilden gelen KOM Şubesi müdürlerine, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti konusunda bilgi verecekleri belirtildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 18:27:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?