6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Gölde flamingo güzelliği

ERÇEK GÖLÜ'NDE FLAMİNGO GÜZELLİĞİ

Erçek gölü havzasını ziyaret eden Van Valisi Münir Karaloğlu, 193 kuş türünü bu mekanda görebilmenin ve bu işle ilgilenenlerin çok heyecan verici bir şey olması gerektiğini ifade ederek, "Bu havzadaki özellikle flamingoları tekrar Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çekmek için bir etkinlik yapacağız" dedi.

Vali Karaloğlu, beraberinde eşi sevim Karaloğlu, Vali Yardımcısı Halil Berk, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Salih Tatlı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, Erçek Belediye Başkanı Orhan Bağlayıcı ve belde sakinleri ile birlikte Erçek Gölü kenarında konuşlanan flamingoları teleskopla izlerken Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel ise bölgede bulunan kuş türleri hakkında bilgi verdi.

Vali Karaloğlu, daha sonra basın mensuplarının yanına giderek aldığı fotoğraf makinesi ile flamingoları çekti. Yaklaşık yarım saat flamingoları izleyen Karaloğlu çifti ve beraberindekiler daha sonra Erçek Belediye Başkanı Orhan Bağlayıcı tarafından verilen sabah kahvaltısı yaptılar. Kahvaltı sonrası bölgeden ayrılmadan önce basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Karaloğlu, Van'ın saklı bir cennet olduğunu ve gün yüzüne çıkmamış çok önemli değerlerin var olduğunu söyledi. Bugün aslında buraya gelişlerinin sebebi bunun birazda ispatına yönelik olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, "Van Gölü, Erçek Gölü, Van Havzası gerçekten Türkiye'nin sulak alanlarından ve önemli kuş cennetlerinden bir tanesi. Şuanda bulunduğumuz Erçek Gölü'nde zaman zaman 7 bin Flamingo oluyor. 7 bin Flamingoyu aynı anda dünyada kaç yerde görebilirsiniz bilemiyorum. Bu çok önemli bir değer. Bu Türkiye'nin, Van'ın bir değeri. Bu değeri bizim tanıtmamız pazarlamamız gerekir. Kentin marka değerini yükseltme noktasında kullanmamız gerekir. Bugün sabahın 07:00'sinde basın mensupları ile birlikte buraya gelişimizin esas amacı buydu. Dikkatleri tekrar artık Van'ın güzelliklerini çekmek istiyoruz. Bölgede sadece olumsuzluklar değil çok olumlu işlerde oluyor. Olumlu noktalarımızda var. Bunu insanlıkla paylaşmak istiyoruz. 193 kuş türünü aynı bu mekanda görebilmek zannediyorum bu işe ilgi duyanlar için çok heyecan verici bir şey olması gerekir" dedi.

"FLAMİNGOLARI TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKMEK İÇİN BİR ETKİNLİK YAPACAĞIZ"

Zaman zaman kuş ve doğa merağı olan dostları ile beraber olduklarında bunun ne kadar heyecan verici bir nokta olduğunu da bildiğini ifade eden Vali Karaloğlu, "Onun için bunu kullanmak istiyoruz. İnşallah Eylül ayının içerisinde referandumdan sonra 25 Eylül'de burada bu havzadaki kuş türlerine özellikle flamingolara tekrar Türkiye'nin ve dünyanın dikkatini çekmek için bir etkinlik yapacağız. Daha sonra bu festivalin zaman ve içeriğini paylaşacağız. Biz şimdiden meraklılarına Eylül ayının 3. haftasında başka bir rezervasyon yapmasınlar diye haber veriyoruz. İnşallah burada o etkinlikle hem bölgenin tanıtımına, ilin tanıtımına hem de bu bölgedeki bu güzellikleri insanlıkla paylaşma adına bir etkinlik olacak" dedi.

"KIRLANGIÇ KUŞU KENDİ AĞIRLIĞININ 1,5 KATI GÜNDE SİVRİSİNEK TÜKETİYORMUŞ"

Erçek beldesinin çok güzel bir belde olduğunun altını çizen Vali Karaloğlu, "Burada yaşayan halkımıza da şunu söylüyoruz. 'Kuşlar sizin velinimetinizdir' Bunu böyle bilin. Vatandaşta böyle biliyor. Vatandaşın kendisi de bu kuşları koruyor. Hep beraber korumamız lazım. Bu kuşlar aynı zamanda ekolojik dengenin bir unsuru. Bunları ortadan kaldırırsak başka sorunlar ortaya çıkıyor. Uzmanların verdiği bilgi de Kırlangıç kuşu kendi ağırlığının 1,5 katı günde sivrisinek tüketiyormuş. Onları tüketince onlarla başımız belaya giriyor. Onun için biz doğadaki olaya müdahale etmeyeceğiz. Sadece onu korumaya çalışacağız. İnşallah bu vesile ilgili bu kuş türünün korunmasına da vesile olmuş olacağız" dedi.

YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel ise, Erçek Gölü'nün dünyaca çok ünlü bir yer olduğunu belirtti. Son tespitlerine göre 193 kuş türünün yaşadığı bir nokta olduğunu ifade eden Adızel, "Ancak ornitolojik araştırmalar devam ederse bunun 250-300'e çıkacağını biliyoruz. Burada bulunmamızın sebeplerinden bir tanesi de flamingoları izlemek. Şuanda Erçek Gölü'nde çok sayıda flamingo var. Bu flamingolar Şubat ayının ilk haftasında ülkemize geliyorlar, kısa bir süre burada kaldıktan sonra İran'ın Urumiye Gölü'ne gidiyorlar. Bu sezondan itibaren de yavaş yavaş Van Gölü havzasına, dolayısıyla da Erçek Gölü'ne de geliyorlar. Eylül ayına kadar burada kalacaklar. Ekim ayının sonlarına doğru geldikleri yöne doğru gidecekler. Bu arada sayın valimizin desteğiyle eylül ayında flamingolarımızla ve diğer kuşlarımızla ilgili bir etkinlik düzenliyoruz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Vali Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu bir süre daha flamingoları izledikten sonra bölgeden ayrıldılar.

ERÇEK GÖLÜ'NDE FLAMİNGO GÜZELLİĞİ
ERÇEK GÖLÜ'NDE FLAMİNGO GÜZELLİĞİ
ERÇEK GÖLÜ'NDE FLAMİNGO GÜZELLİĞİ
ERÇEK GÖLÜ'NDE FLAMİNGO GÜZELLİĞİ
ERÇEK GÖLÜ'NDE FLAMİNGO GÜZELLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2010 Çarşamba 14:02:05
Güncelleme :7 Temmuz 2010 Çarşamba 14:09:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?