5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Görevsizlik kararı isteği

Dağlıca davası sanıklarından Ramazan Yüce'nin avukatı Dinçel Aslan, ağır cezalık suç işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Van Askeri Mahkemesi'ne 3 sayfalık dilekçe vererek görevsizlik talebinde bulundu.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, CMK'nın 250. maddesinde belirtilen ağır ceza suçları işleyen askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünü açan yasayı onaylamasıyla birlikte askeri mahkemelerde görülen davalara görevsizlik talebi gelmeye başladı. PKK terör örgütünün Dağlıca Taburu'na düzenlediği baskında kaçırıldıktan bir süre sonra serbest bırakılan 8 asker arasında yer alan er Ramazan Yüce'nin avukatı Dinçel Aslan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne 3 sayfalık bir dilekçe
vererek görevsizlik talebinde bulundu. Dilekçesinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan 5918 Sayılı Yasa gereği, askerlerin devlet güvenliği aleyhine cürümlerden dolayı CMK'nın 250. maddesi ile görevli ağır ceza mahkemeleri tarafından yargılanmaları gerektiğini belirten Aslan, yasa kapsamına bakıldığında devam soruşturma ve kovuşturmaları durumunda da soruşturmayı veya kovuşturmayı yürüten askeri savcı ve askeri mahkemelerin dosyalara görevsizlik kararı vererek özel yetkili ağır ceza
mahkemelerine göndermesi gerektiği açık bir şekilde belirtildiğini anlattı. Aslan, müvekkili Ramazan Yüce'ye ilişkin olarak 5230 Sayılı Yasa'nın 302. maddesi gereği devletin birliği ve bütünlüğü aleyhine bir cürüm olması, aynı zamanda 3713 Sayılı Yasa'nın 7. maddesi kapsamına giren örgüt propagandası suçlaması sebebiyle bu suçların devlet güvenliği aleyhine giren suçlar kapsamında olduğu için Van Askeri Mahkemesi'ne dosyanın tefrik edilerek görevsizlik talebinde bulundukları belirterek "Görevli mahkemenin
özel yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Avukat Aslan, gazetecilerin, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin taleplerini Anayasa'nın 145. maddesine aykırı bulması halinde ne yapacakları yönündeki bir sorusuna karşılık, dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne gönderebileceğini söyledi. Aslan, "Anayasa Mahkemesi bu konuda somut norm denetimi yoluyla bu konuyu inceleyebilir. Zaten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürecek" ifadelerini kullandı.
Askeri mahkemelerin görev alanlarının yasada belirlenmesi gerektiğine inandıklarını da söyleyen Aslan, Şemdinli Davası'nın da müdahil avukatı olduğunu hatırlatarak yasanın yürürlüğe girdikten sonra davanın müdahil avukatları arasında bir komisyon kurulduğunu ve komisyonun yasayı inceleyerek Şemdinli davası için de askeri mahkemenin görevsizlik kararı vermesi için bir dilekçe hazırlayıp mahkemeye sunacaklarını kaydetti.

DAVANIN GEÇMİŞİ
PKK terör örgütü üyelerin tarafından 21 Ekim 2007 günü Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca köyünde bulunan askeri tabura düzenlenen baskından sonra, aralarında er Ramazan Yüce'nin de bulunduğu 8 asker kaçırılmıştı. Irak topraklarına kaçırıldıktan 15 gün sonra serbest bırakılan askerler, Türkiye getirilerek çıkarıldıkları Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından tutuklanmıştı.
Askeri savcı, er Ramazan Yüce için, 'Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardım etmek, suç ve suçluyu alenen övme, zincirleme olarak basın yoluyla terör örgütünün propagandasını yapmak' suçlarından, diğer askerler için ise askeri suç kapsamına giren emre itaatsizlikten dava açmıştı. Askerler, yargılandıkları ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 16:17:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?