2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Görücü usulüyle evlilik ilk sırada

Van Kadın Derneği (VAKAD) yöneticisi Zelal Özgökçe, 776 kadın üzerinde evlilik modelleri ile ilgili yaptıkları bir araştırmada, görücü usulüyle evliliğin yüzde 42.7 ile ilk sırada olduğunun tespit edildiğini söyledi.

VAKAD tarafından Van'da evlilik modelleri ile ilgili bir araştırma yapıldı. Berdel, kan parası yerine kadın verme ve kuma gibi evlilik modellerinin kadınların yaşamını çekilmez kıldığını ifade eden Zelal Özgökçe, Van'da görücü usulüyle evlenmenin yaygın olduğunu dile getirdi. Özgökçe, "776 kadın üzerinde yaptığımız araştırmada 252 kişi ile yüzde 42.7 oranında ilk sırayı görücü usulüyle evlilik almaktadır. Bunu 181 kişi ile yüzde 30.7 oranı ile severek evlenen kadınlar takip etmektedir. Araştırmada 110 kişi ile yüzde 18.6 oranında isteyerek evlenen, 21 kadın ile yüzde 3.6 oranında zorla evlenen, 19 kişi ile yüzde 3.2 oranında berdel yolu ile evlenen ve 7 kişi ile yüzde 1.2 oranında evlenen kadınların yer aldığı görülmüştür" dedi.

Van'da kadınların, görücü usulüyle evlenmeyi, beğenerek, severek ve isteyerek evlenme olarak algıladıklarını belirten Zelal Özgökçe, bunun ileride değişik sorunlar oluşturduğunu söyledi.

Özgökçe, "Van'da görücü usulüyle evlenme yaygın olup, evlenecek olan kadın veya erkeğe eş adayı aile ya da çevredeki kişilerce gösteriler. Taraflar eğer evlenmeyi isterlerse bu görüşme evlilik ile sonuçlanır. Kadınlar, bunu beğenerek, severek ve isteyerek evlenme olarak algılar. Kadınlar bu evlilik türleri dolayısıyla istemedikleri kişi ile zorla evlendirilmektedir. Bu durumda kadın ve erkeğin yaşına bakılmamaktadır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 13:10:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?