5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Gübre desteği için analiz kuyruğu

Vanlı çiftçiler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın mazot, kimyevi gübre ve toprak analizine birim alanı üzerinden yapacağı desteklerden yararlanmak için toprak analiz laboratuarına akın ediyor.


Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, tarımsal üretimde, üretim maliyetini önemli derecede etkileyen mazot, kimyevi gübre ve toprak analizinin birim alanı üzerinden desteklenmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayınlandığını kaydetti. İlgili tebliğ hükümlerine göre Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği çerçevesinde yürütülecek olan 2009 yılı mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği müracaatlarının başladığını anlatan Özgökçe, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 50 dekar ve üzeri tarım arazisi bulunanların bu araziye ait gübre desteğini alabilmeleri için Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuarlarda toprak analizi yaptırmalarının gerektiği kaydetti.

Tek parçada 50 dekarın altında arazisi olanların ise gübre desteğinden faydalanmaları için böyle bir zorunluluğun bulunmadığı ifade eden Özgökçe, toprak analizi desteklemesinin dekar başına 2 lira 50 kuruş olduğu, dekar başına yapılacak mazot ve kimyevi gübre desteğinin ise ileri bir tarihte Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceğini vurguladı. Bölgede bugüne kadar hiç böyle büyük ölçüde toprak analizinin yapılmadığını ifade eden Özgökçe, daha önceki yıllarda uygulanan Doğrudan Gelir Desteği'nin yerine çiftçilere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi desteği şeklinde ödenmenin yapılmasını daha olumlu bulduklarını kaydetti. Çiftçilerin destek alabilmesi için yoğun bir şekilde toprak analizi yaptırdığını söyleyen Özgökçe, "Bu üretime yönelik verilen desteği olumlu buluyoruz. Ancak gerek bölgenin iklim koşulları gerekse
yetişen ürün çeşidine baktığından Batı bölgelerine göre Doğu Anadolu Bölgesi'nde verimin daha düşük olduğu bir gerçektir. Devlet tarafından verilen desteklerin de bu dezavantajlar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Yani bölgemize pozitif bir ayrımcılığın yapılması gerekir" dedi.


Çiftçilerin verilen desteklerden yararlanması için toprak analizi yaptırmaları gerektiğini de vurgulayan Özgökçe, "Çünkü çiftçilerimiz toprağın cinsine göre gübre kullanmaları kendi yararlarına olacaktır. Bunun da ancak toprağın analizini yapmakla mümkün olacaktır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 15:28:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?