4
Mayıs
2024
Cumartesi
VAN

Gündemimiz türban değil trafik

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, trafik kazalarının insanlar tarafından normalmiş gibi karşılandığını belirterek, toplumu bu halinden kurtarmak için de eğitime önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Bir dizi açılış ve törenlere katılmak üzere Türk Hava Yolları’nın (THY) tarifeli uçağı ile bugün Van’a gelen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’i Ferit Melen Havaalanı’nda Van Valisi Niyazi Tanılır, Belediye Başkanı Burhan Yenigün, İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt ve kurum amirleri karşıladı.

Uçaktan inen Çelik’e öğrenciler tarafından çiçek verildi. Daha sonra polis tören mangasını selamlayan Bakan Çelik, Süphan İlköğretim Okulu folklor ekibinin gösterisini izledikten sonra beraberindeki heyetle birlikte İskele Caddesi üzerinde bulunan Koç İlköğretim Okulu’na geçti. Çelik, burada Renault otomotiv firmasının başlattığı "Sokakta İlk Adımlar" projesinin tanıtım toplantısına katılarak bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Türkiye’de meydana gelen trafik kazalarına ve doğurduğu sonuçlara dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Renault firmasının başlattığı projeyi önemsediğini ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Hakkari’de meydana gelen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrasında gazete ve televizyonlarda bu konu hakkında birçok haber çıkmasına rağmen, bayram tatili sonrası onlarca kişinin ölümüne olan ilgisizliği eleştiren Çelik, Türkiye’de toplumun duyarsızlığından şikayet etti. Her gün karayollarında meydana gelen trafik kazalarında onlarca ocak söndüğüne dikkat çeken Çelik, insanların bu kazaları kanıksayıp, normal bir hadise olarak gördüğünü ifade etti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Meydana gelen kazalarda onlarca annenin yüreğine köz düşüyor. Çocuklar yetim, eşler dul kalıyor. Bu bizim günlük gerçeğimiz haline geldi. Ama nedense bunu kanıksamış vaziyetteyiz" dedi.

Kanıksanmış halini toplumun gündeminden çıkarmak gerektiğini ifade eden Çelik, "Alışmak kötü şeydir, kötüye alışmak daha kötü şeydir. Kötüye alıştığınız zaman onu iyiymiş gibi kabul edersiniz. Toplum olarak bizim yanlışlara ve pis kokulara burnumuz alıştırıldı. İşte kanıksamak budur. Bu gafletten uyanmamız lazım. Ve ateş düştüğü yeri yakar. Bizim bir yakınımız trafik canavarına kurban gittiği zaman ayağa kalkıyoruz. Ve meselenin önemini ve vahametini esas o zaman idrak etmeye başlıyoruz, ama giden geri gelmiyor" diye konuştu.

Trafik kazalarının önlenmesinin yasal boyutları da olduğunu anlatan Bakan Çelik, "Yasalarımız ve cezalar caydırıcı olmalı. Polis görevini yapmalı, bunlar tamam. Ama polis marifetiyle yeryüzünde düzene sokulmuş bir şey yoktur. Bunu bir yaşama biçimi haline getirmemiz lazım. Ve bunu temin etmek için de çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza bunu ekmek gibi, su gibi, bir ihtiyaç gibi aşılamamız lazım. Biz Milli Eğitim Bakanı olarak yeni müfredatımızda bu işe özel bir önem akdediyoruz. Bu meseleleri müfredata bunu hakim kılarak önemsiyoruz ve önemseyeceğiz. İlköğretim müfredatında "Toplum Hizmeti" diye bir şey var. Bu "Toplum Hizmeti" yaşlılar yurdundaki büyükleri ziyaretten tutun da, trafikte gönüllü denetimi birçok sosyal etkinliği kapsar. Bizim müfredattaki yaklaşmamızı da Renault’un geliştirdiği programla birebir örtüşmektedir" şeklinde konuştu.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da yaptığı konuşmada, "Sokakta İlk Adımlar" Yol Güvenliği Eğitim Projesi’nin bu yıl Van, Diyarbakır ve Samsun illeriyle birlikte 10 ilde uygulanacağını belirterek, 83 bin 375 öğrencinin eğitimden geçirileceğini söyledi. Aybar, "Bir otomotiv üreticisi olarak öncelikli işimiz güvenli taşıtlar üretmek. Ancak güvenli taşıtlar üretmemiz, tek başına yol güvenliği sorunun çözümünü sağlamaya yetmiyor. İnsan ve eğitim. Sorunun da, çözümünde de temeli burada. Yıllar içinde büyüyüp ’canavarlaşan’ bu sorunu bir çırpıda çözemeyeceğimizde artık iyi belli. Sorun nasıl biriktiyse, sabırla zamana yayılan planlı bir eylem birliği ile çözülecek" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar tarafından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Van Valisi Niyazi Tanılır, Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız ve Koç İlköğretim Okulu Çetin Evren’e katkılarından dolayı plaket verildi. 10 dakikalık sinevizyon gösterisinin ardından Bakan Çelik, öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu arada Koç İlköğretim Okulu çıkışında gazetecilerin türbanla ilgili sorularını Bakan Çelik, "Şuanda gündemimizde trafik var" diyerek geçiştirdi. Çelik’in Van’da gezi ve incelemeleri devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 16:51:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?