2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Gürpınar'da kurtuluş coşkusu

Gürpınar ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıl dönümü düzenlenen bir törenle kutlandı.

Tören, Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk büstüne çelenk koyulduktan sonra, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.

Kutlamaya katılan öğrenciler tören bitene kadar ellerindeki Türk bayrakları ve ay yıldızlı balonları salladı. Gürpınar ilçesinin 1 Nisan 1918 yılında Rus ve Ermeni işgalinden kurtarılışının 90. yıl dönümü nedeniyle gerçekleşen kutlama töreninin yapıldığı alana gelen Türk Hava Kurumu'na ait motorlu bir yamaç paraşütü ile Türk bayrağı açıldı. Tören alanının üstünden uçan motorlu yamaç paraşütü kalabalık tarafından ilgiyle izlendi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Gürpınar Belediye Başkanı Fuat Yaşar Atan, Van'ın Çanakkale ve Sarıkamış'tan sonra en fazla şehit veren il olduğunu söyledi.

Başkan Atan, "Devlet arşivlerinde Ermeni mezalimi hakkındaki zabıtlarda, Havasor ismiyle geçen ilçemiz Gürpınar'ı da kapsayan Van ilimiz, Çanakkale ve Sarıkamış'tan sonra en fazla şehit veren illerimizden olmuştur. Biz Gürpınarlılar 90 yıldır aynı bilinçle, tıpkı Trablus'da, Kafkaslarda, Sarıkamış'ta ve Çanakkale'de sath-ı vatanın farklı farklı yerlerinden gelerek, tüm farklılıklarını bir tarafa bırakıp, aynı mukaddes emele ulaşmak için savaşan her bir vatan evladının ruhunda taşıdığı cevherin aynısına sahip olan bir neslin ahfadı olarak bugün bir kere daha 1 nisanı yaşıyoruz. Hepimize kutlu olsun" dedi.

Belediye Başkanı Fuat Yaşar Atan'ın konuşmasının ardından düşman işgalinden kurtuluş temsili olarak canlandırıldı. Canlandırmada Rus ve Ermeni askerleri Gürpınar ilçesine girerek yaşlı, kadın, çocuk demeden bütün sivilleri öldürdü. Toplanan Türk askerleri ise ani bir saldırı ile düşman işgalini püskürttü. Canlandırma sırasında şehit düşen bir Türk askerinin üzerinde Türk bayrağı açıldı.

GEÇİT TÖRENİNDE KÖY KORUCULARI MEHMETÇİĞİN ARKASINDA YÜRÜDÜ

Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşma ve okunan şiirlerin ardından, halk oyunları gösterisi yapıldı. Düşman işgalinden kurtuluş nedeniyle düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye girenler ödüllendirildi. Tören alanında bulunan askeri bandonun kısa konserinin ardından asker, öğrenci ve köy korucuları tarafından gerçekleşen geçit töreni ile kutlamalar son buldu. Geçit töreninde geçici köy korucuları Mehmetçiğin arkasından yürüdü.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı kutlama törenine Gürpınar İlçe Kaymakamı Üzeyir Aziz Özeren, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Binbaşı Alper Sır, askeri erkan, kamu kurum ve kuruluş amirleri, öğretmenler, öğrenci ve çok sayıda vatandaş katıldı.

.
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2008 Salı 18:57:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?