5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Halk oyunlarında büyük başarı

VAN BELEDİYESİ HALK OYUNLARI EKİBİNDEN BÜYÜK BAŞARI

Van'da düzenlenen Türkiye Kulüpler Arası Halk Oyunları Grup Yarışmaları'nda büyükler kategorisinde Van Belediyesi halk oyunları ekibi birinci oldu.

Hafta sonu Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanlığı ve Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Türkiye Kulüpler Arası Halk Oyunları Grup Yarışmaları'nda geleneksel (düzenlemeli) dalda büyükler kategorisinde Van Belediyesi ekibi birinci gelerek Türkiye finallerine katılma hakkı elde etti. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Van Belediyesi Kültür Müdürü Hüsamettin Öztürk, belediye halk oyunları ekibinin başarıdan başarıya koştuğunu belirterek, bu konuda kendilerine destek veren Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'ya teşekkür etti. Belediye olarak müzik, folklor ve tiyatro alanında çalışmalar yaptıklarını ifade eden Öztürk, "Ekibimiz Türkiye finallerine giderek Van halkına yaraşır bir final sergileyeceğine inanıyoruz" dedi.

Bu tür organizasyonların kente önemli katkılar sunduğunu da söyleyen Öztürk, "Folklor halk bilimidir. Halk sanatlarını, halkın siyasi, sosyal kültürlerinin araştırılması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Yani kısaca toplumların değerler sistemini yansıtır. Halk oyunları da folklorun önemli bir bileşenidir. Halk oyunları toplumsal olayları, aşkı, sevgiyi, ait olduğu toplumun orijinal karakterlerini taşıyan ve o toplumun ortak duygu, düşünce ve davranışlarının oyun aracılığıyla sergilenmesidir. Halk oyunlarıyla dil, kimlik, kültür ve tarih aktarılıyor. Bu nedenle bunu yaparken folklorun özünden kopmadan orijinal biçimi ile aktarılmasına dikkat etmek gerekiyor. Ancak ne yazık ki folklorun özünden uzaklaştırıldığını görüyoruz. Folklorun gerek kostümler gerek danslarda özünden uzaklaşma yaşandığını gözlemliyoruz. Aslında tüm ekipler ellerinden geleni yaptılar. Ama biraz daha özen göstermek gerektiğine inanıyorum. Kültürümüze ve folklorumuza sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu.

VAN BELEDİYESİ HALK OYUNLARI EKİBİNDEN BÜYÜK BAŞARI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2011 Pazartesi 16:33:00
Güncelleme :4 Temmuz 2011 Pazartesi 18:14:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?