6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Hasat dönemi başladı

VAN'DA HASAT DÖNEMİ BAŞLADI

Van Ziraat Odası Başkanlığı'nın girişimleri sonucu Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Van Bürosu ürün alımına başladı.

Van'da hasat döneminin startı Van Ticaret Borsası Organize Tarım Bölgesi'nde (VOTAŞ) verildi. Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe ve Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, yapılan hasat çalışmalarını yerinde inceleyerek çalışanlardan bilgi aldılar. Burada bir açıklama yapan VATBO Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, BOTAŞ'ın öncülüğünde yapılan organize tarım çalışmasının son derece başarılı bir şekilde yürütüldüğünü kaydetti. Gerçekleştirdikleri tarım çalışmasından elde ettikleri verimin Van ortalamasının 2 katı olduğunu vurgulayan Irak, "Bu da bizi son dere mutlu etmektedir. Tabi ki bu çalışmalarda BOTAŞ yönetimi ve çalışanların emekleri büyüktür. Biz bir yanda tarım alanında hasadımızı yaparken, diğer tarafta da işletme yatırımlarımızı sürdürüyoruz" dedi.

TMO ÇİFTÇİNİN DOSTU OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Elde ettikleri ürünü Ziraat Odası Başkanlığı'nın yürüttüğü girişimler sonucu geçmiş yıllara göre bir ay öncede açılan Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verdiklerini kaydeden Irak, "TMO zamanında Van'da ofis açarak hem bize hem de Van çiftçisine büyük bir katkı sundu. B:undan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Gerçekten TMO sloganlarında olduğu gibi çiftçinin dostu olduklarını bu yıl bize gösterdiler" şeklinde konuştu.

İLK KEZ BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDAN TARIM YAPILDI

Van'da ilk kez bu yıl BOTAŞ'ın bilimsel verilere dayalı bir çiftçilik örneğini sergilediğini belirten Van Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe ise, bunun Van'a ve Vanlı çiftçilere örnek olacağını düşündüğünü kaydetti. Çiftçilere örnek teşkil edilmesi için hasat dönemini burada başlattıklarını söyleyen Özgökçe, "Bugün burada çiftçilerimizin modernin tarıma geçebilmelerine ön ayak olacak toprak analizinden, tarla sürümüne ve sulamasına kadar her şeyi bilimsel verilen ışığından yapılan bir tarlanın başındayız" dedi.

TMO TÜRKİYE'DE İLK OFİSİNİ VAN'DA AÇTI

İyi bir çiftçilik örneğinin yanı sıra elde edilen ürünlerin pazarlamasının da ciddi bir iş olduğunu kaydeden Özgökçe, onun için TMO'nun Van'da ofis açması için çalışmalara 3 ay önce başladıklarını kaydetti. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekili İkram Dinçer ile birlikte 3 ay önce TMO Genel Müdürlüğü'nü ziyaret ettiklerini hatırlatan Özgökçe, "TMO yetkilileri bize verdikleri sözlerin arkasında durarak Türkiye'de en erken ofisi Van'da açtılar. Kendilerine ve AK Parti Van Milletvekilimiz İkram Dinçer'e teşekkür ederim. Yaptığımız çalışma sonuç vermiştir. Çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

VAN ORTALAMASININ 2 KATI VERİM ALIYORUZ

Verimin çok iyi olduğunu da kaydeden Özgökçe, yapılan hasatta bir dönüm arazide yaklaşık 4 ton arpa elde edilmesinin ise Van ortalamasının çok üstünde olduğunu kaydetti. Özgökçe, "Modernin tarım denilen şey budur. Bölgenin böyle işletmelere ve böyle tarım çalışmalarına ihtiyacı vardır" ifadelerini kullandı.

Özgökçe daha sonra İskele Mahallesi'nde bulunan TMO Van Ofisi'ni ziyaret ederek, alımlar ile ilgili kurum çalışanlarından bilgi aldı. Özgökçe, ofisin çiftçinin bir tane buğdayı kalana kadar açık kalacağını ve hizmetlerini sürdüreceğini ifade etti.

BUĞDAY TABAN FİYATLARI AÇIKLANDI

Buğday taban fiyatlarının açıklandığını da kaydeden Özgökçe, buna göre makarnalık buğdayın ton fiyatının 575, düşük vasıflı makarnalık buğdayın 470, Anadolu beyaz sert buğdayın 550, Anadolu kırmızı sert buğdayın 550, beyaz yarı sert buğdayın 520, kırmızı yarı sert 520, yemlik buğdayın ise 440 TL olduğunu kaydetti. Arpanın 415, Çavdarın 415 ve asgari arpa ve çavdarın fiyatının ise 350 TL olarak belirlendiğini ifade eden Özgökçe, bu fiyatların haziran ayı birim fiyatları olduğunu ve her ay birim fiyatının 10 kuruş artacağını ifade etti. Özgökçe ayrıca çiftçilere kilogram başına da 50 kuruş destek prim verileceğini de söyledi.

VAN'DA HASAT DÖNEMİ BAŞLADI
VAN'DA HASAT DÖNEMİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2010 Perşembe 16:00:02
Güncelleme :8 Temmuz 2010 Perşembe 16:11:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?