3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Hastane inşaatı tekrar başladı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi için yapımına başlandıktan 9 ay sonra fay hattı üzerinde olduğu gerekçesiyle durdurulan inşaat, kampüs bölgesindeki yeni bir alanda yeniden başladı. 

Üniversite Senato Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, 400 Yataklı Eğitim Araştırma Hastanesi'nin daha önce kampüs alanından 4-5 kilometre uzaklıkta yapılmasına Mimarlık Mühendislik Fakültesi ve başka üniversiteler de aldıkları raporlarda uygun göründüğü için başlandığını belirtti. Prof. Dr. Ceylan, hastanenin o bölgeye yapılmasının nedeninin, alanın hazine arazisi olması ve daha önceden kamulaştırılarak hastane yapılması için üniversiteye tahsis edilmesinden kaynaklandığını ifade ederek "Kampüs alanının depreme dayanıklı olmadığı ve o bölgenin zeminin daha sağlam olduğunu düşünüldü. Bu sebeplerle yeni hastane inşaatı için zemin kazılmasına başlandı. Daha sonra zeminin denildiği gibi sağlam olmadığı ortaya çıktı" dedi. 

İnşaat terimlerinden fazla anlamadığını da kaydeden Prof. Dr. Hasan Ceylan, "Daha önceki raporda, zemin emniyet gerilmesi 5 kilogram/santimetrekare olarak belirtilmiş. Halbuki temel atmaya başlandığında orada inceleme yapan mühendisler, belirtilen değerin 2 kilogram/santimetrekare bile olmadığını söylüyorlar. Daha sonra yapılan ikinci incelemeler sonucunda ise o arazinin altında fay geçtiğini, o nedenle orada bina yapılamayacağı bir heyetin verdiği raporla tespit edildi. Bunun üzerine biz hemen kampüs alanında arazimizin içinde tekrar araştırmaya gittik. Radyoloji merkezinin yakınında bulunan 6 bölgede zeofizik incelemeler, sondajlar. En sonunda burası sağlamdır diye karar verdik. Dün tarihi itibarıyla bizim onayımızdan geçti ve müteahhitte yeri teslim ettiler veya edecekler. Böylece orada inşaat başlayacak" şeklinde konuştu. 

Başlangıçta düşünceleri hastanenin kampüs alanında yapılmasından yana olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ceylan, "Önceki inşaat bölgesinin altyapısı bulunmadığı için 5 kilometrelik mesafeden su getirilecekti. Yeni yol yapılacaktı. Doğalgaz, kanalizasyon ve elektrik hatları döşenecekti. Bunların tamamının yapılması için yaklaşık 10 milyon YTL harcanacaktı. Ancak hastanenin kampus alanında yapılması durumunda altyapı hazır olduğu için bu masraflarından kurtulmuş olacağız" ifadelerini kullandı. 

Zemin analizi yapanlar hakkında inceleme başlattığını ve o incelemenin sonucunu almaya çalışıldığını kaydeden Prof. Dr. Hasan Ceylan, şöyle konuştu.
"İnceleme başlattım. Onun arkasında gerekiyorsa ve arkadaşlar hatalıysa soruşturma başlatacağım ve hatta bu konu belki savcılığa kadar gidecektir"
Rektör Prof. Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Avni Şahin'in istifa ettiği söylentileri konusunda ise kesin bir şeyin olmadığını konuyu değerlendirdiklerini söylemekle yetindi.
Van YYÜ Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yeni hizmet binası yapılması için 2005 yılında proje çalışmaları başlamış, bunun sonucu Van-Erciş karayolu üzerinde bir işadamı tarafından bağışlanan arsada inşaat yapımına karar verilmişti. İncelemelerin ardından hastane için yerin uygun olduğu raporu ile birlikte ihale yapılarak inşaata 2007 Eylül ayında başlanmıştı. Sonbaharda temeli atılan ve ilkbaharda inşaatına devam edilen alanda zemininin hastaneye uygun olmadığı iddiaları üzerine ikinci kez yapılan etüt sonucu bölgenin fay hattı üzerinde olduğu ve zeminin bina yapımına müsait olmadığı gerekçesiyle hastane inşaatı durdurulmuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 10:51:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?