5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Hava kirliliği alarm veriyor

VAN ÜZERİNDE KARA BULUTLAR

Kış mevsimi ile birlikte hava kirliliğinin arttığı Van şehir merkezine adeta çöken kara bulutlar çıplak gözle rahatlıkla izlenebilirken, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, şehirde limitlerin üzerinde bir kirlilik yaşanmadığını, günün belli saatlerinde izlenen yoğunlunun daha sonra düzeldiğini belirttiler.

Doğalgaz kullanımının artması ve kalitesiz yakıtlarla ilgili denetimlere rağmen Van şehir merkezinde her yıl olduğunu bu yılki kış mevsiminde de günün belli saatlerinde yoğun bir şekilde hava kirliliği yaşanıyor. Yağış ve rüzgarın olmadığı günlerde özellikle akşam saatlerine doğru çıplak gözle bile izlenebilen kirliliğin sebep olduğu kara bulutlar saatlerce kent merkezinin üzerine çöküyor. Kurubaş ve Toprakkale arasındaki bölgede yoğun olarak görülen kirlilik ile nisbeten temiz olan Erciş ve Edremit yönlerindeki hava yoğunluğu arasında fark rahatlıkla gözlenebiliyor. Kirliliğin büyük oranda, maddi durumu iyi olmayan ailelere dağıtılan kömürden kaynaklandığı iddia ediliyor.

İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Mehmet Kaptanoğlu, ise her yarım saat ara ile hava kirliliği ölçümü yapıldığını, gün ortalamasında bir sıkıntı olmadığını belirtti. Yapılan analiz sonuçlarına göre SSYD tarafından dağıtılan kömürün oluşturabileceğini kirliliğin yüksek limit değerleri açmadığını belirten Kaptanoğlu "Ancak 15.00-20.00 saatleri arasında şehir merkezinde olan araç sirkülasyonu ve havanın günlük soğumanın başlangıç saat olması nedeniyle belli bir süre kirli duman atmosfere veriliyor, ancak daha sonra hava kısmen düzeliyor. Bu dönemde gözle görülür bir kirlilik oluyor. Ancak 24 saat ortalaması standart değerin altında. Bütün site yönetimlerine doğalgaza geçmesini tavsiye ediyoruz. Baharın gelmesiyle bütün yöneticileri getirerek doğalgazın yararlarını anlatacağız ve tüm ilde yaygınlaştırmaya çalışacağız. Van'da doğal gaz kullanma yüzde 10 civarındadır.

VAN ÜZERİNDE KARA BULUTLAR
VAN ÜZERİNDE KARA BULUTLAR
VAN ÜZERİNDE KARA BULUTLAR
VAN ÜZERİNDE KARA BULUTLAR
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2011 Pazartesi 16:55:00
Güncelleme :1 Şubat 2011 Salı 13:11:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?