2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Hayvanlar fidanları tahrip ediyor

Devlet Su İşleri (DSİ) 17. Bölge Müdürü Mahmut Dürdar, bu yıl diktikleri 20 bin adet çam fidanının hayvanlar tarafından tahrip edildiği belirterek köylülerin yeşili sevmeleri için eğitilmesini istedi. 

Katıldığı İl Koordinasyon Kurulu toplantısında bu yıl hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi veren DSİ 17. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, su taşkınlarına karşı Erek Dağı'nın eteklerini ağaçlandıracaklarını söyledi. Van'daki su taşkınlarının sadece 3 büyük dereden kaynaklanmadığını dile getiren Dündar, "Bu sebeple Erek Dağı eteklerinden şehre doğru akan suların direk şehre akmasını önlemek için yeni bir proje hazırladık. Önümüzdeki ay içinde ihalesi yapılacağımız proje ile dağın eteklerinde sekiler yaparak suyun akışını yavaşlatarak Van'daki 3 büyük dereye yönlendireceğiz. Yine çıplak olan bu bölgeye 140 bin adet badem, çam ve yöreye uygun fidanlar dikerek 5 yıl boyunca sulamasını sağlayacağız" dedi 

DSİ olarak yaptıkları sulama kanallarının yanı sıra ağaçlandırma çalışmalarını da sürdürdüklerini anlatan Dündar, bu yıl kentin çeşitli yerlerinde 70 bin adet fidan diktiklerini vurguladı. Gürpınar İlçesi'nde bulunan Zernek Barajı'nın çevresini gelecek için bir mesire alanı haline getirmeyi planladıklarını anlatan Dündar, baraj çevresinde bu yıl diktikleri 20 bin fidanın etrafını tel örgü ile çevirmelerine rağmen bölgede hayvancılık yapan vatandaşların hayvanlarını sulamak için o bölgeden geçirdikleri için hepsinin tahrip edildiğini söyledi.
 
Dündar, "Büyük emeklerle ağaçlandırdığımız alanın tahrip edilmesi bizi çok üzdü. Konu güvenlik güçlerine intikal etti. Vatandaşlarımızın eğitilmesi için ilçe kaymakamının da desteğini istiyoruz" dedi. 

Daha sonra söz hakkı alarak bazı önerilerde bulunan Gürpınar Kaymakamı Aziz Üzeyir Özeren, kurumun diktiği fidanların korunması için ihale yolu ile güvenlik elemanı alması önerisinde bulundu. 

Bunun üzerine Dündar, "Biz diktiğimiz her fidanın başına bekçi dikecek durumumuz yok. Zaten böyle bir şey yapmamız da söz konusu değildir. Çünkü bu yaptığımız yeşillendirmenin maliyetini de artırıyor. Kamu kurumlarımızın desteğiyle o bölge insanın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Ağaçlık alanların korunması bir gönül meselesi haline getirmemiz gerekir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 17:47:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?