3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Hazır su satıışları arttı

Van'daki bazı sondaj kuyularından sağlanan içme suyundaki arsenik oranının yüksek çıkması hazır sulara ilgiyi arttırırken, 3 bin 200 metre yüksekliğindeki Erek Dağı eteklerinden çıkarılan ve ismini de bu dağdan alan Erek İçme Suyu Fabrikası satışlarının yüzde 30 oranında arttığı belirtildi. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından içme suyunda arsenik oranı yüksek olan illerin açıklanmasının ardından Van'da hazır su satışlarında artış yaşanmaya başladı. Van şehir şebekesi içme suyunda da arsenik oranının yüksek çıkması vatandaşları hazır su içmeye yöneltti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın açıklamalarının ardından harekete geçen Van Belediye Başkanlığı arsenik oranı yüksek olan sondaj kuyularını kapattı. Arsenik oranlarının sadece bir kaç sondaj kuyusunda yüksek çıktığını açıklayan Belediye Başkanlığı bu kuyuları da kapattığını ve şehir şebeke suyunda herhangi bir sorun olmadığını duyurmuştu. 

Bostaniçi beldesi Erek Dağı eteğinden sofralara ulaştırılan Erek İçme Suyu Fabrika Müdürü Mehmet Emin Hacıyusufoğlu, insan sağlığı konusundaki hassasiyetlerinin en üst seviyede olduğunu belirterek, yıkama ve dolum ünitesinde el değmeden hijyenik ortamda üretim yaptıklarını söyledi. Ürettikleri suda herhangi bir olumsuzluğun söz konusu olmadığı ifade eden Hacıyusufoğlu, işletmelerinde Sağlık Bakanlığı tarafından 6 ay ve 1 yıl olmak üzere iki ayrı kontrolün sürekli olarak yapıldığını kaydetti. Hacıyusufoğlu, üretim yaptıkları sudan alınan numunelerin İstanbul, Ankara veya İzmir Hıfzıssıhha Merkez Başkanlığı'na gönderilerek kontrolden geçirildiğini belirterek, "Erek su 2004 yılında şişeleme ve ambalajlama olarak üretime başladı. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatımızı aldıktan sonraki aşamalarda kontrollü bir şekilde denetimler yapılarak üretimlerimizi sürdürmekteyiz. Her 6 ay ve 1 yılda numuneler alınarak suyun uygun olup olmadığı konusunda tespitler yapılıyor. Zaten uygun olmadığı taktirde hemen fabrika kapatılır. Fabrikamız hizmete girdikten sonra hijyen, sağlık, kalite kurallarını kendimizle bağdaştırdık. 2004 yılından itibaren bu şartlarda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Su sağlık açısından çok önemli ve hassas olan bir konudur. Bu bilinç ile üretimimizi sürdürmekteyiz" dedi. 

Van'ın içme suyunda arsenik oranının yüksek çıkmasının ardından satışlarında artış yaşanmasına rağmen bazı olumsuzluklar da yaşadıklarını belirten Erek İçme Suyu Fabrikası Müdürü Mehmet Emin Hacıyusufoğlu, "Arsenik sağlığı tehdit etmektedir. Arsenik ağır toksit özelliğine sahip bir metaldir. Bunun da uzun süre alınması durumunda insan vücudunda kanserojen etki yapan bir metal olduğu uzmanlar tarafından açıklanmaktadır. Bu noktada birçok ilde arsenik oranı yüksek içme suyu tespit edildi. Van'da bu illerden biridir. Arsenik oranının yüksek olması itibariyle bazı önlemler alınarak ciddi bir çalışma oldu. Bilinçli tüketiciler sayesinde satışlarımız yüzde 30 oranında artarken, bazı vatandaşların Erek suyunun arsenikli olduğu söylentileri de olumsuz olarak etkisini gösterdi. Arsenik olayı Van'da duyulduğu için belediye kuyuları kapatarak önlem aldı ve bu durum bize de farklı bir şekilde yansıdı. Bazı müşterilerimiz 'Erek suda arsenik var mı' şeklinde kafalarda soru işaretleri bıraktı. Bunun olması mümkün değil, çünkü burada üretilen suda herhangi bir sorun olsa bakanlık fabrikayı kapatır. Müşterilerimizin tereddütlerini gidermek için güncel olan son analizleri tarattırarak internet sitemizde yayınlıyoruz. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan analizlerin son durumu internet sitemizde mevcuttur. İsteyen oradan da takip edebilir. Bizim için insan sağlığı çok önemlidir. Keşke şehir içme suyumuzda arsenik oranı yüksek çıkmasaydı ve satışlarımız da yüzde 30 artmasaydı" şeklinde konuştu. 

Sağlık ve hijyene büyük önem verdiklerini de belirten Fabrika Müdürü Mehmet Emin Hacıyusufoğlu, özellikle damacanaların ön kontrolden geçirildikten sonra 55 ile 70 derece arasında 12 ayrı noktada yıkandığını ve daha sonra dolum ünitesine geçtiğini söyledi. Yıkama ve dolum ünitelerinde el değmeden üretim yaptıklarını da dile getiren Hacıyusufoğlu, 35 kişinin istihdam edildiği işletmede, saatte 600 adet bardak ve 600 adet damacana üretimi yaptıklarını vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 17:21:53
Güncelleme :10 Ekim 2008 Cuma 17:40:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?