6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Heliz otu piyasaya çıktı

HELİZ OTU PİYASAYA ÇIKTI

Van'a has özelliği olan otlu peynirde kullanılan 'Heliz' otu piyasaya çıktı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde yapılsa da en niteliklisinin Van'da üretildiği peynire katılan ve aynı zamanda besin değerini de artıran özel otlardan biri olan Heliz piyasaya çıktı.

Peynirin kullanımında en fazla tercih edilen otların başında gelen 'Heliz' kamyonlar il merkezine getirilerek satışa sunuluyor.

Geçen yıla göre fiyatının değişmediğini belirten Hasan Akdağ isimli Heliz satıcısı, Bitlis'in Hizan ilçesinde getirdiği otun bağını 5 TL'ye sattığını kaydetti. Haftada ortalama 2 kamyonet dolusu Heliz sattığını anlatan Akdağ, 'Heliz'in salamura yapıldığı gibi değişik yemeklerde de kullanıldığını kaydetti. Ekonomik ve ticari öneme de sahip olan Heliz'e büyük bir talebin olduğunu ve bunun için il dışında da getirerek mahallerde sattıklarını söyledi.

HELİZ OTU

Heliz otu sert ve odunsudur. Aynı zamanda boya veren bir bitki olan Heliz otu sudan iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranarak kaynar suda hafif yumuşayıncaya kadar bekletilmekte ve oradan alınarak salamura suyuna konulmaktadır. Uzun ömürlü olan Heliz otu zaman içerisinde yapılan peynire belli oranda katılıyor. Kendine has ve orijinal bir kokusu bulunan Heliz otu sıcak suda kaldığı müddetçe suya sarı renkte bir boya salmaktadır.

HELİZ OTU PİYASAYA ÇIKTI
HELİZ OTU PİYASAYA ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2010 Salı 14:34:00
Güncelleme :4 Mayıs 2010 Salı 14:59:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?