6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

Her 40 saniyede bir kişi intihar ediyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Remzi Kutanis, dünyada her 40 saniyede 1 kişinin intihar ettiğini söyledi. Kutanis, gençlerde intihar girişimlerinin fazla olmasına rağmen, ölümle sonuçlanan intiharların ileri yaşlarda daha fazla olduğunu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı’nın hekimlere yönelik tüm Türkiye’de başlatmış olduğu ’İntiharı Önleme Eğitim’ semineri Van’da da başladı. Sağlık İl Müdürlüğü toplantı salonunda başlayan eğitim seminerine tüm ilçe ve 112 Acil Servis’te görev yapan hekimler katıldı. YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Remzi Kutanis tarafından verilen eğitimin, 3 grup şeklinde birer gün verileceği kaydedildi.

Kutanis, tüm intihar sebeplerinin dörtte üçünü depresyon, alkol kullanımı ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklar olduğunu ifade etti. Erkeklerin intihar oranının kadınlardan 2 kat daha fazla olduğunu hatırlatan Kutanis, intihar girişiminde bulunanların yüzde 50’sinin son bir ay içerisinde herhangi bir hekime başvurduğunu söyledi. Kutanis, "Erkeklerde daha fazla şiddete dayalı intiharlar yaşanırken, kadınlar ilaç kullanma gibi yolları tercih ediyorlar. İntihar girişimleri gençlerde daha fazla görülmesine rağmen ölümle sonuçlanan intiharlar; erkeklerde 45 ve kadınlarda ise 55 yaşından sonra daha sık görülüyor" dedi.

Dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini de belirten Kutanis, "Alkol bağımlıların intihar oranı yüzde 2-3 iken, madde bağımlılarında bu oran 20 kat daha fazladır. Madde bağımlıları özellikle ileri dönemlerde bırakmak istiyorlar. Ama bu girişimde başarısız oldukları zaman intihar etmeye kalkışıyorlar. Van’da, Ramazan Bayramı’ndan bu yana madde bağımlısı olan 3 kişi intihar etti. Bu da küçümsenecek bir rakam değildir" şeklinde konuştu.
İntihar riski olan vakaların hastaneye yatırılmasının yeterli bir kriter olduğunu da söyleyen Kutanis, hekimlere gün boyu intihar sorunun büyüklüğü, intihar ve ruhsal bozukluklar, fiziksel hastalık ve intihar, intiharda sosyodemografik ve çevresel faktörler, intihar durumundaki bir kişi nasıl tespit edilecek ve idare edilecek konularında hekimlere bilgi vereceği ifade edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 11:28:37
Güncelleme :2 Aralık 2004 Perşembe 11:35:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?