3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

Her yıl 114 bin insan ölüyor

Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu (H.İ.S.F.) Başkanı Göksel Arsoy, sigaranın oluşturduğu 14 hastalıktan dolayı her yıl Türkiye'de 114 bin insanın öldüğünü söyledi. 

Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) işbirliği ile 'Sağlıklı Yaşam için Egzersiz ve Beslenme' konulu bir panel düzenlendi. YYÜ Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğe Van Vali Yardımcısı Hasan Yılmaz, YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hülya Özdemir, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, Türkiye Futbol Federasyonu Van Bölge Müdürü Fatih Tekbudak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

Panele davet edilen ve açılış konuşmasını yapan Türk Sinemasının 'Altın Çocuk' lakaplı H.İ.S.F. Başkanı Göksel Arsoy, sporun önemine değindi. Diğer federasyonların kendi branşlarındaki aktivitelere hitap ettiğini ifade eden Arsoy, kendi federasyonlarının ise bütün halk kitlelerine hitap ettiğini belirtti. 

Bu yüzden Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) ve Avrupa'da bir numaralı federasyon olduğunu vurgulayan Arsoy, hedeflerinin yurdun her tarafını sporun ağlarıyla örmek ve toplu spor yapma sevincini insanlara aşılamak olduğunu söyledi. 

İhtiyarlamak kelimesini hiç kimsenin ağzına almasını istemediğini anlatan Arsoy, "İhtiyarlamak yok. Hedef sağlıklı güzel yaşamak. Bunun içinde sporu yaşamanızın bir parçası yapmaya mecbursunuz. Gençler televizyonun önünde saatlerce dengesiz beslenme ile kendilerini hareketsiz kaptırıyorlar. Kendi yaşlarıyla boylarıyla mütenasip olmayan kilolara ulaşıyorlar ve sağlıksız bir nesil geliyor. Bunun bir hükümet programı olarak buna bir çare düşünmek buna hemen bir tedbir almak lazımdır. Bu çok büyük bir tehlikedir" dedi.

Sigaranın en büyük sorunlardan birisi olduğunu ve Türklerin sigara içen milletlerin başında geldiğini dile getiren Göksel Arsoy, bunun büyük bir faturasının olduğunun artık ispat edildiğini anlattı. Avrupa ülkeleri ve ABD'nin aldıkları tedbirlere bu konuda bayağı başarılı olduklarını anlatan Arsoy, "Kapalı mekanlarda katiyen sigara içilmiyor. Sigara yasak, sigara içenlere ikinci sınıf insan muamelesi yapıyorlar. 4 senedir Norveç halkı kendi kendine aldığı kararla Norveç sınırları içerisine sigara sokmak, sigara satmak ve sigara içmek yasaktır. Bu devlet kanunu değil halkın kendi koyduğu bir uygulamadır. Dolayısıyla Norveç halkına şapka çıkarmak gerekir. Biliyorsunuz ki, 9 Şubat 2008 Dünya Sigarayı Bırakma Günü'dür. Burada 3 ay gibi bir kaldı. Herhangi bir aktivite, herhangi bir program veya medyada bir hareket var mı? Bir beyin yıkama var mı? Bu sigaranın felaketi anlatılıyor mu? Hayır, 9 Şubat günü bir takım konuşmalar, bir takım afişler, tedbirler geçip gidecek. Halbuki böyle olmaması lazım. Yılda dünyada 5 milyon insan ölüyor Türkiye'de ise sigaradan oluşturduğu 14 hastalıktan dolayı 114 bin insan ölüyor. Sigara içildiği zaman insanın üstü başı sigara kokuyor, ağzı sigara kokuyor ve dişleri çok kötü bir görünüm arz ediyor. Yani yeni bir deyim çıktı kül bastısı kül tablası gibi isimler takıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Göksel Arsoy'un yaptığı konuşmanın ardından YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Asma, egzersiz yapmanın tarihi, H.İ.S.F. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aysel Pehlivan ise aşırı besin alımı ve hareketsiz yaşam konularında slayt sunum eşliğinde katılımcılara bilgiler sundular. 

Yaklaşık 3 saat süren panel öğrencilerin sorularının yanıtlanması ile sona ererken, etkinlik sonunda bir çok öğrenci Göksel Arsoy'la tanışmak için sıraya koyuldular.

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 18:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?