2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

Heykeli dikilen balık tedit altında

Bilim insanları, Van'da heykeli dikilen inci kefalinin akarsu debisinin azalması nedeneniyle ölüm tehdidi altında olduğunu söylüyor 

Van Gölü’nün endemik tür balığı olan ve üremek için adeta uçarcasına akarsulara giden milyonlarca inci kefali, su debisinin düşmesi ve ısınması nedeniyle toplu ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. Bilim adamları yaşanan kuraklık nedeniyle İnci Kefalinin üremek için girdiği akarsuların debilerinin yaklaşık yüzde 70 oranında azaldığını, bunun da balıkların toplu ölümüne yol açabilecek büyük risk oluşturduğunu söyledi.

İnci Kefali'nin Van Gölü çevresindeki 12 ayrı akarsuya giriş yaptığını belirten YYÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, acil önlem alınması konusunda uyarıda bulundu. Kuraklığın inci kefali için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Sarı, akarsulardaki sıcaklıkların da 5- 6 derece artış gösterdiğini söyledi.

Balık ölümleri yaşanacak

Su debilerindeki azalmanın ciddi boyutlarda olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, kuraklığın da kendilerini ürküttüğünü söyledi. Prof. Sarı şöyle konuştu: “Su debileri yarıdan daha fazla düşmüş durumda. Geçtiğimiz yıl su sıcaklığını ölçtüğümüzde, debi yüksek olduğu için 14- 15 dereceydi. Ancak şimdi 19- 20 derece olmuş. Böyle devam eder, tarımsal sulamaya da suyun büyük bir kısmı ayrılırsa, İnci Kefali’nin göçünün sonu bizi endişelendiriyor.

Çünkü dere yataklarında az olan suyun büyük kısmı da tarımsal sulamaya ayırılırsa suyun sıcaklığı daha da artacak. Bundan dolayı yetkilileri ve çiftçileri uyarmak istiyorum. Bu kuraklığa karşı çok acil eylem planı hazırlamamız gerkiyor. Önümüzdeki günlerde akarsulara giren balık sayısında çok büyük bir artış olacak. İşte o zaman binlerce miyonlarca balığı aynı anda göreceğiz. Bunun sonucunda geçtiğimiz yıllarda karşılaştığımız balık ölümlerinin daha fazlasıyla karşılaşacağız”

Radikal
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 07:41:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
devrik bargiran IP: 85.105.246.xxx Tarih : 20.05.2008 16:35:10

Balıkalrın ana ölüm sebepleri su debisinin azlığı dere yataklarına yakın tarım arazilerinin bilinsice ilaçlanmasıdır .Ya anlayamadığım esas balık ölümü sebebi bu iken özelikle yöre halkının bu balıkları yamemesi için bu kadar av yasağı ne demek garip guraba fakirler elle balık tutuyor evlerine götürüp o günkü rızklarını temin ediyor bunlarada yasak.Asıl ölüm etmenini ortadan kaldırın yazık bu insanlara