5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

Hıdırellez İngiltere'ye taşınıyor

Van'daki Hıdırellez geleneğini konu edinen "Silent Wish" (Sessiz Dilek) adlı belgesel filmin, Temmuz ayında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek olan Portobello Film Festivali'ne gönderildiği öğrenildi.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Cereci'nin 2007 yılında çektiği filmin, Van'da yüzlerce yıldır sürdürülen ve Şaman geleneklerinden diğer tarihsel değerlere kadar çok sayıda unsuru içeren Hıdırellez geleneğinin tüm özelliklerini yansıttığı belirtiliyor.


6 Mayıs gününün ilk saatlerinde halkın sessizce evlerinden çıkarak Akköprü deresine kadar hiç konuşmadan gelmelerinin ve orada dilek dilemelerinin çarpıcı görüntülerle anlatıldığı filmin İngilizce olarak hazırlandığını söyleyen Prof. Cereci, gece yarısında Akköprü Deresi ve çevresinde hiç kimsenin ummadığı bir kalabalıkla gerçekleşen Hıdırellez etkinliklerinin şaşırtıcı görüntülere sahne olduğunu vurguladı. Umudun, inancın, neşenin ve geleneğin kurallarının hep bir arada harmanlandığı Hıdırellez gününün, Türkiye'nin her yöresinde farklı ekinliklerle kutlandığı belirtilirken, Van'daki geleneğin kendine özgü renkleriyle filme yansıtıldığı dile getirildi.


Prof. Dr. Sedat Cereci, ilk uluslararası festival deneyimini yine Portobello Film Festivali'nde 2007 yılında "Ağzı Açık Alamet" adlı filmiyle yaşadığını belirtirken, Londra'nın kendisine uğurlu geldiğini, daha sonra bu filmi Hindistan, Macaristan, ve Avustralya'da gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Cereci "Silent Wish" adlı filmin de daha önce İsrail'deki Tel Aviv Film Festivali'nde gösterildiğini açıkladı. 4 kişilik bir ekiple hazırlanan "Silent Wish" adlı filmde, Norveçli piyanist Edvard Grieg'in piyano konçertosunun fon müziği olarak kullanıldığı bildirildi. Filmin konusunun gerek Türk izleyiciler gerekse yabancı izleyiciler açısından ilgi kaynağı olduğunu söyleyen Prof. Cereci, Van'daki Hıdırellez etkinliklerinde çok değişik inançlar ve kültürlerden izler bulunduğunu, bunun da filmin uluslararası çekiciliğini arttırdığını dile getirdi.


Geleneksel değerleri korumak ve yaşatmak açısından belgesel filmin çok elverişli ve gerekli bir araç olduğunu belirten Prof. Cereci, tarihsel ve kültürel değerler açısından dünyanın en varlıklı yörelerinden bir olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin tüm araştırmacılar ve sanatçılar için bulunmaz bir kaynak olduğunu vurguladı. Van ve yöresinde çektiği Van balığı, geleneksel Van evi, kehrizler, Şamram Kanalı, Çaldıranlı ilköğretim öğrencileri gibi filmlerle yörenin geleneksel değerlerini belgesel filmle geleceklere kuşaklara aktarmayı görev olarak üstlenen Prof. Dr. Sedat Cereci'nin, Van'ın uluslararası araştırmacılar tarafından da tanınması amacıyla üniversite araştırma fonuna proje verdiği öğrenildi.

İha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 15:08:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?