7
Mayıs
2024
Salı
VAN

Höyük kazılarında sona doğru

VAN KALESİ KUZEYİNDEKİ HÖYÜKTE KAZI ÇALIŞMALARI

Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarının bu yıl son aşamasına yaklaşıldı.

Urartuların başkentliğini yapan Van'da, İstanbul ve Marmara üniversiteleri öğretim üyeleri tarafından yaklaşık 2 aydır arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, Ağustos ayında başladıkları Van Kalesi kazılarının bu yılkı arazi çalışmalarının sona erdiğini, şuanda belgeleme ve fotoğraflama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Konyar, Van Kalesi'ndeki kazılarının yaklaşık 2 ay sürdüğünü ifade ederek, "Bu kazı sürecinde özellikle başkentin aşağı şehrinin niteliği konusunda burada yaşayan halkın yaşam biçimi, kullandıkları konutlar ve yaşadıkları mekanlar konusunda önemli veriler elde ettik. Hemen arkamızda bir Urartu yapısı bir mahalle ortaya çıkardık. Yaklaşık bir 15 odadan oluşun bir bey konağı ortaya çıkardık. Yaptığımız kazılarla ortaya çıkardığımız eserleri tekrar korumak amacıyla kerpiçlerle kapatarak koruma altına alıyoruz. Bu yılkı kazımın son aşamasında fotoğraflama, belgeleme ve çizim çalışmaları devam ediyor. Van Kalesi höyüğünde bundan sonra bütün arazide açılan alanlar jeotekstil malzemesi ile kapatılacak. Doğa koşullarına ve insan etkilerine karşı önlem olarak tamamen örtülecek. Gelecek yıl tekrar açılmak üzere kapatılacak" dedi.

Buradaki kazı çalışmalarının ilk yılında lojistik olarak ilk günlerde sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Konyar, "Daha sonra Van Valiliği, Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ve Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından lojistik destek açısında ciddi yardımları oldu. İlk başta tahta merdivenler ile çektiğimiz fotoğrafları şimdi ise VEDAŞ''ın sepetli vinçleri üzerinde çekiyoruz. Bu açıdan başta Van Valiliği olmak üzere emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ediyoruz. Fotoğraflama ve çizim çalışmalarımız yaklaşık 1 hafta daha sürecek. Bir kazıyı kapatmak ta bir hayli zordur. Bu anlamda arkeolojinin ne kadar zor olduğunu korumanın ne kadar zor olduğun da apaçık ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Bu yıl Urartu mimarisi, Urartu yazısal malzemesi açısından bir çok belge elde ettiklerini ifade eden Konyar, "O açıdan ilk kazılarımız beklediğimiz den daha fazla verimli geçti. Urartu Kralı İkinci Rusa dönemine ait bir çivi yazılı stel bulduk. Sustel Rusa'nın yapmış olduğu seferleri anlatıyor. Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Elazığ ve Malatya bölgesine yapmış olduğu seferleri anlatıyordu. Yaklaşık 100 yıl önce kaybolmuş bir stel parçasını bulup Van Müzesi'ndeki diğer parçasıyla bir araya getirdik. Bu da bizim için büyük bir mutluluk kaynağı idi. O eseri de müzeye kazandırdık" şeklinde sözlerini tamamladı.

VAN KALESİ KUZEYİNDEKİ HÖYÜKTE KAZI ÇALIŞMALARI
VAN KALESİ KUZEYİNDEKİ HÖYÜKTE KAZI ÇALIŞMALARI
VAN KALESİ KUZEYİNDEKİ HÖYÜKTE KAZI ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2010 Çarşamba 13:15:02
Güncelleme :22 Eylül 2010 Çarşamba 13:45:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?