26
Nisan
2024
Cuma
VAN

İnci kefali av yasağı başladı

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin, üreme dönemine girmesi nedeniyle uygulanan avlanma yasağı başladı.

 

Türkiye'nin en büyük gölünde yaşamını sürdüren ve üreme döneminde tatlı su ağızlarına göç ederek yumurtalarını bırakan inci kefalinin 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen "kutsal yolculuğu" için Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve güvenlik güçleri tarafından 12 yıldan bu yana avlanma yasağı uygulanıyor.

Yasağın başladığı dönemden itibaren Van Gölü'nde yaşayan 3 yaşından büyük yaklaşık 2 milyar balığın, tatlı sulara göç ederek üremelerini gerçekleştireceği belirtilirken, balıkçılıkla geçimlerini sağlayan vatandaşlar da avlanma yasağının başlamasıyla ağlarını toplayıp, barınaklara demirledikleri teknelerini bakıma aldı.

İnci kefalinin neslini devam ettirmesi için Van Gölü'nde uzun yıllardır araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yasağın başlamasıyla Dereağzı, İnköy ve Altınsaç Su Ürünleri Kooperatifine bağlı balıkçıları ziyaret etti.

Ağlarını toplayarak teknelerini bakıma alan balıkçılarla görüşen Sarı, yaptığı açıklamada, 12 yıldan bu yana etkin şekilde devam eden avlanma yasağının, balıkçılarda bilinç oluşmasına önemli katkı sunduğunu söyledi.

Sarı, gölde profesyonel anlamda avlanan 165 balıkçının avlanma yasağına uyduğunu, kaçak avlanma yapanlara yönelik de güven güçleri ile işbirliği içinde çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Siz, hamile bir koyunu keserek kurbanlık yapar mısınız? Bu sizin örfünüze, adetlerinize, kültürünüze, inancınıza uygun mudur? Bunların hiçbirinin yapılmadığını ben biliyorum. İşte balık da 15 Nisandan itibaren üremek için akarsulara geliyor. Bu yüzden nasıl ki koyuna, ineğe, hamile olan, yavru yapmak üzere olan her canlıya saygı gösteriyorsak bu saygıyı inci kefali de hak ediyor. O da bir can taşıyor ve üreme hakkına sahip. Onun için göl çevresindeki insanlarımızdan av yasağına uymalarını istirham ediyorum."

"Çalıntı balık almayın" uyarısı

Tüketicilere, yasağın başladığı dönemden itibaren alacakları balıkların "çalıntı" olduğu uyarısında bulunan Sarı, "Siz çalıntı mal olduğunu bile bile bir şeyi çarşıdan alır mısınız? Bu dönemde kapınızın önünde satılan balıklar da çalınmış balıklardır. Milletin malıdır ve tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır. Lütfen bu balıkları almayalım. O zaman elindeki balığı satamayan insanlar da bunları avlamaktan vazgeçecektir. Van Gölü'nün de balığın da sahibi sizsiniz." dedi.

Sarı, avlanma yasağıyla ilgili kent merkezi ile tüm ilçe ve köylerde eğitim çalışması yapıldığına değinerek, insanlarda oluşturacakları bilinç ile balığın neslini koruma altına almayı hedeflediklerini kaydetti.

"Kutsal yolculuğa" davet

Prof. Dr. Sarı, inci kefalinin üreme döneminde ortaya çıkan kutsal yolculuğunu görmek için yerli ve yabancı turistleri, Van Valiliği tarafından 31 Mayısta düzenlenecek "İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali"ne davet etti.

Dereağzı, İnköy ve Altınsaç Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mirza Tarhan ise Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın yaptığı çalışmalarla inci kefali neslinin koruma altına alındığını bildirerek, 12 yıldan bu yana etkin şekilde devam eden yasak sayesinde gölün tek sakini olan inci kefalinin neslinin yok olmaktan kurtulduğunu dile getirdi.

AA
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2013 Salı 12:48:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?